Femeia va aduce schimbarea



Femeia va aduce schimbareaÎn pragul alegerilor parlamentare din Republica Moldova care se apropie cu un pas rapid programul "Vocea Femeii pentru Pace si Democratie" colaboreaza fructuos cu femeile care ar dori sa devina o forta potentiala in conducere prin participarea ti implicarea lor activa in acest proces. 

Astfel, pe data de 18 Ianuarie 2009, 25 de participanti cu virsta cuprinsa intre 14 si 70 de ani, dintre care marea majoritate femei au participat la un curs de instruire unde timp de o zi s-a discutat despre democratie, drepturile femeilor, femeia in politica, procesul de alegeri, conflictele si negocierea lor, comunicarea.

Audienta de baza au constituit-o profesorii gimnaziului din Zberoaia, elevii clasei a 8-a,9-a si deasemenea reprezentantii primariei locale in frunte cu primarul, care este tot o femeie, d-na Darie Nadejda.

Este de mentionat ca satul Zberoaia din Nisporeni, Republica Moldova unde a avut loc evenimentul este deja un bun model pentru ca este foarte implicat in promovarea si sustinerea femeii in conducere. Workshopul petecut de trainerii de la Uniunea Presei de Afaceri, organizatie neguvernamentala, misunea careia este de a promova libertatea cuvintului si de a face vocea cetatenilor auzita, a avut un mare efect asupra partincipantilor prin activitatile conduse, astfel incit nu au dorit mult timp dupa incheiere sa paraseasca sala.

D-na Aurica Ulinici-Adam, profesoara de Istorie a mentionat ca: "Seminarul de astazi Vocea Femeii pentru Pace si Democratie sustinut de Ambasada SUA e binevenit in Zberoaia. Am obtinut informatii si cunostinte noi. Femeia de astazi a inteles ca are nevoie sa se dezvolte multilateral. Dubla ocupatie nu-i poate crea obstacole. Sa nu uitam cu cite sacrificii a facut-o pentru ca astazi intr-o societate democratica sa demonstreze ca poate sa produca schimbarea alaturi de barbat. Dorim sa fim auzite, sprijinite, promovate."

Invitata speciala a fost pictorita Irina Nasedkina, care a adus mesajul Pacii mai aproape de inimile femeilor. Împreuna cu participantii a fost redat pe o pinza mesajul Voce, Femeie, Pace si Democratie.

Astfel femeile au realizat ca participarea lor in procesul de alegeri ar asigura o participare politica egala, un pas sigur spre o viata mai buna, spre democratie si o rezolvare pasnica a conflictelor. La fel participantii au invatat sa coopereze prin activitatile aplicate in practica care in viitor le vor ajuta sa devina niste cetateni activi, vocea carora va fi auzita.

Victoria Vorosciuc, Coordonatorul Proiectului si absolventa programului Ambasadei SUA (Vizitator International, 2005) a organizat surpriza zilei care a constat in vizionarea de catre participanti a filmului "Tribul Bunicii", care are ca motto profetia lui Hoppi "atunci cind bunicile vor face vocea auzita, doar atunci pamintul va fi lecuit de rele". S-au facut comparatii dintre film si viata din Moldova, iar participantii au ajuns la concluzia ca nu totul este pierdut si ca trebuie sa se mobilizeze si sa participe mai activ in viata politica pentru a aduce o schimbare.

Vocea Femeii pentru Pace si Democratie este un program elaborat de Uniunea presei de Afaceri din Moldova cu sustinerea financiara a Programului de Granturi Mici pentru Sustinerea Initiativelor Democratice, Ambasada SUA si incurajeaza cetatenii din Moldova sa dea un vot in Alegerile Parlamentare din 2009.

 

 

Sursa: Uniunea Presei de Afaceri