Accesul la informatie ramine a fi nesatisfacator, concluzioneaza Grupul de experti



Conform evaluarii, efectuate de Centrul "Acces-info" in trimestrul patru al anului 2008, Guvernul a intreprins un sir de masuri privind eficientizarea sistemului de comunicare cu publicul, mai multe institutii publice au numit si au instruit specialisti in domeniul mass-media, iar Parlamentul a adoptat Legea privind transparenta in procesul decizional. Totusi, pe parcursul perioadei respective au avut loc mai multe cazuri de ingradire a accesului la informatie al cetatenilor si al jurnalistilor, Parlamentul a adoptat noua Lege cu privire la secretul de stat care, daca va fi promulgata, ar putea afecta grav accesul la informatie.

În opinia Grupului de experti, creat de Centrul "Acces-info" in cadrul Programului de Consolidare a Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID), multiplele bariere ce ingradesc accesul persoanelor la informatiile oficiale, inclusiv al jurnalistilor, este conditionat de nivelul scazut al culturii informationale care ramine cu mult in urma tehnologiilor moderne; de lipsa unui management eficient care ar facilita informarea activa, dialogul interactiv administratie publica - cetateni; de ignorarea prevederilor legislative de catre un numar mare de functionari, pe de o parte, si de analfabetismul juridic atit de raspindit in societate, pe de alta parte. În majoritatea institutiilor statale lipseste un mecanism intern clar, ajustat la specificul acestora, privind comunicarea cu publicul si asigurarea accesului la informatie. Lasa de dorit calitatea mai multor pagini-web oficiale ale autoritatilor publice in reteaua Internet, care au numeroase deficiente in ceea ce priveste consistenta informatiilor de interes public, inclusiv privind transparenta achizitiilor publice, rezultatelor controalelor efectuate de catre organele abilitate, cheltuirii alocatiilor din fondurile de rezerva etc.

Continua sa se mentina indiferenta accentuata a autoritatilor fata de critica din mass-media.

La o scara de la 0 la 5, Grupul de Experti a estimat nivelul accesului la informatie in Moldova, pe parcursul trimestrului patru al anului 2008 cu 2.4. Aceasta arata o usoara imbunatatire in comparatie cu trimestrul trei -  2.36, trimestrul doi - 2.12 si trimestrul unu - 2.09.  Grupul de Experti este compus din reprezentanti ai societatii civile si mass-media. 
 

Pentru informatii suplimentare, va rugam, contactati Centrul "Acces-info" la tel.: (37322) 28-13-94, sau pe Vasile Spinei, directorul de proiect la e-mail: accesinfo1@yahoo.com
 

Programul Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), este finantat de Guvernul S.U.A. prin intermediul Corporatiei Provocarile Mileniului si administrat de Agentie SUA pentru Dezvoltare Internationala. CCMSCM este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX).  

Cu finantarea de la Guvernul S.U.A., USAID acorda asistenta economica si umanitara in mai mult de 100 de tari pentru un viitor mai bun pentru                

  202 Stefan cel Mare Ave, 8th floor

Chisinau, MD-2004, Republic of Moldova

Tel./fax.: (022) 295-404/754-422/233-000

e-mail: office@ade.md 

        www.ade.md