Persoanele declarate incapabile sunt cu un pas mai aproape de a avea acces liber la justiție



La 12 mai 2016, Judecătoria Rezina a admis cererea Promo-LEX de ridicare a excepției de neconstituționalitate privind dreptul de acces la justiție pentru persoanele declarate incapabile.

Astfel Curtea Constituțională urmează să examineze sesizarea Asociației Promo-LEX și să verifice constituționalitatea următoarelor articole 57 alineatul 2, 58 alineatul 21, 170, alineatul 1, litera c, 267, litera b, a 306, alineatul 1 și articolul 308 alineatul 2, Codul de Procedură Civilă a Republicii Moldova.

Amintim că, la 15 aprilie 2016, Asociația Promo-LEX a inițiat o cauză privind restabilirea capacității juridice a unei persoane declarate incapabile. Detalii aici.

Potrivit Raportului publicat de Raportorul Special privind sărăcia extremă și drepturile omului, al ONU  Magdalena Sepúlveda Carmona: „O persoană plasată sub tutelă – în mod frecvent o persoană cu dizabilități mintale și intelectuale – își pierde toate drepturile legale și nu se poate implica în nici o acțiune socială și legală de bază, cum este căsătoria, votarea, solicitarea beneficiilor sociale, oferirea consimțământului sau refuzului referitor la tratament. De asemenea, persoanele plasate sub tutelă nu au dreptul la contestarea tutelei. Măsurile de tutelă și incapacitate sunt incompatibile cu Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități, în particular Articolul 12”.

Asistența juridică a fost acordată de către Asociația Promo-LEX în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităților societății civile din Moldova, inclusiv regiunea Transnistreană, în combaterea discriminării prin intermediul acțiunilor de advocacy”, proiect implementat de The Equal Rights Trust și Asociația Promo-LEX și finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros-Moldova.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail:pr@promolex.md