Tortura în regiunea transnistreană este o normă – Cazul Lipovcenco



Asociația Promo-LEX continuă să primească plângeri din partea rudelor victimelor torturii și a tratamentelor inumane sau degradante, aplicate de reprezentanții organelor de forță de la Tiraspol. Totodată, ne exprimăm nemulțumirea față de inacțiunile autorităților constituționale, dar și a administrației regionale, care continuă să sfideze drepturile omului.

Greva foamei în Izolatorul nr. 3 de la Tiraspol

Mai bine de jumătate de an, mama lui Alexandr Lipovcenco, un tânăr ucrainean originar din Dnestrovsk, condamnat la 3 ani închisoare pentru „extremism” alertează zădarnic autoritățile locale și internaționale cu privire la faptele de tortură și procesul inechitabil la care este supus fiul său. Ecaterina Lipovcenco susține că fiul ei, a fost găsit vinovat pentru că anchetatorii de la KGB au depistat printre caietele sale, un text, care, în opinia KGB este extremiste. Fiul se declară nevinovat și a protestat regulat declarând greva foamei[1]. Din cauza maladiilor sale, dar și a formei de protest, starea sănătății lui Alexandr Lipovcenco s-a agravat.  

Alexandr a declarat greva foamei din ziua arestării, 7 iulie 2015, periodic renunțând la forma de protest, din cauza slăbiciunilor dar și a presiunilor din partea administrației Izolatorului. În această perioadă a slăbit, iar bolile de care suferă s-au acutizat (Hepatita C și tromboflebita). La întrevederea din 14 aprilie 2016 mama l-a observat extenuat, avea pete galbene pe corp și abia mișca picioarele. Medicii din închisoare dau asigurări că starea sănătății lui este în afara pericolului, precum că este supravegheat permanent și că-i sunt administrate preparate medicale. În același timp, aceștia refuză oricare investigație medicală din afara închisorii. 

Extremism „pe hârtie”

La 28 martie 2016 judecătoria de la Tiraspol l-a condamnat pe  Alexandr Lipovcenco la 3 ani și 6 luni de închisoare, pentru mențiunea făcută într-un caiet vechi „în Transnistria se poate de făcut ordine doar dacă vor fi introduse forțele ONU”. Sentința a fost emisă în lipsa lui, pentru că în opinia judecătorului „prea mult vorbea”.

Torturat de gardieni

La 7, 8 și 14 aprilie 2016 Alexandr a fost bătut cu pumnii și picioarele în regiunea rinichilor de gardienii Izolatorului nr. 3.  Tot ei, l-au aruncat în carceră pentru refuzul alimentației. În carceră, Alexandru a fost nevoit să doarmă pe beton, fapt pentru care s-a îmbolnăvit de pneumonie.

Condiții inumane

Lipovcenco este deținut în celula nr. 13 de 6/4 m2, cu alți 8 deținuți, care fumează. Fiul nu fumează, fapt ce-l influențează negativ. Sunt scoși doar 1 oră la plimbare. Apa este imposibilă de consumat. Doarme pe patul de sus. Doarme mai mult ziua, pentru că noaptea deținuții nu dorm. Baie pote face o dată pe săptămână. În aceste condiții se află deja 9 luni.

Pentru mai multe detalii, contactați: Carolina Bondarciuc, Ofițer de presă Promo-LEX: GSM 060280980, Tel/Fax (+373 22) 450024, e-mail:pr@promolex.md