Tinerii lideri demonstreaza vocatie si aspiratii europene



Douazeci de tineri, care au fost implicati intr-un program intensiv de liderism, au prezentat public la 5 decembrie 2008 rezultatele unor initiative desfasurate la nivel local. Programul a fost implementat de IDIS „Viitorul" si sustinut de The Balkan Trust for Democracy.

„Anul viitor, Europa marcheaza 20 de ani de la caderea zidului berlinez si sfarsitul totalitarismului comunist. Schimbul elitelor a marcat in mod decisiv departarea de totalitarism. Si in Republica Moldova putem sa ne despartim de acest trecut doar prin reinnoirea clasei politice. Programul IDIS de instruire politica a tinerilor motivati a urmarit  sa contribuie la descoperirea acelor tineri de care are nevoie societatea noastra. ", a subliniat directorul executiv al IDIS „Viitorul", Igor Munteanu, la conferinta de totalizare a programului.

Timp de zece luni, un grup de douazeci de tineri, selectati in urma unui apel deschis, au fost instruiti de catre experti nationali si internationali in domeniul politic, administrativ, comunicare, liderism. În total, ei au urmat 28 de cursuri. Tinerii lideri au invatat cum sa conceapa si sa implementeze campanii sociale. Mai mult, ei au fost implicati nemijlocit in planificarea si realizarea unor initiative locale. Fiecare dintre tinerii lideri a mai scris un articol de opinie, printre subiectele abordate inscriindu-se: europenizarea Republicii Moldova, problemele de tineret. „Acest program a furnizat acestor tineri subiecte de reflectie, practici democratice si de comunicare, cautand astfel sa-i pozitioneze in viata publica.", a precizat Igor Munteanu.
Denis Parea are 20 de ani si este absolvent al programului de liderism. Denis a initiat discutii cu administratia raionala si centrala pentru a rezolva problema scolarizarii copiilor romi din Soroca: „Am mers cu echipa la Soroca. Am stat acolo doua zile. Am avut mai multe intalniri, inclusiv cu copii romi. Am inteles ca este vointa de a rezolva problema si, anume din acest motiv, vom incerca sa implicam autoritatile centrale. Iata prima mea lucrare de cercetare, pot sa spun. Datorita faptului ca am bursier BTD, mi-am dezvoltat abilitatile de lider, pe care le aveam si inainte."

Ghenadie Sontu, la ai sai 28 de ani, este lider al unei organizatii neguvernamentale, care activeaza in domeniul politicilor culturale.  „A fost un program potrivit, la timpul potrivit, cu oameni potriviti, cu experti potriviti. E timpul sa fie creata o noua elita politica in Republica Moldova, in care sa se regaseasca tinerii lideri. Prin lider nu am neaparat in vedere conotatia politica. A fi lider inseamna a produce impact, indiferent de sectorul in care te manifesti.", subliniaza Ghenadie. Împreuna cu colegii sai, tanarul lider a lucrat la conceptia unui brand al orasului Ungheni: „Vrem sa promovam orasul Ungheni la nivel international. Ungheni are o plasare strategica si transformarile pe care le traieste sunt vizibile zi de zi. Speram ca acest proces de re-branding va putea fi multiplicat."

Mentionam ca acest program de liderism a fost initiat cu incepere din anul 2006. IDIS „Viitorul" a fost autorizat sa gestioneze bursa anuala a The Balkan Trust for Democracy (BTD) in Republica Moldova. Prin acordarea acestei burse, BTD doreste sa contribuie la cresterea si sustinerea unei noi generatii de formatori de opinie, competenti si eficienti. De mentionat ca IDIS „Viitorul" a pregatit deja doua generatii de tineri lideri. Printre absolventii primei generatii, amintim: Dorian Furtuna (etolog politic, expert independent), Natalia Gligor (Coordonator de departament, Promo Lex), Dorina Baltag (asistent de program, Fundatia SOROS-Moldova) s.a.


Pentru mai multe informatii, contactati: Coordonatorul relatii publice al Institutului pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) „Viitorul", Laura Bohantov, tel: 221844, GSM: 069918296, e-mail laura.bohantov@viitorul.org