Advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație



18.07.2014 Chișinău – În luna septembrie, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) dă startul mai multor campanii de advocacy prin care vor fi  intensificate eforturile de  asigurare a unui cadru legal mai bun pentru activitatea mass-media.

Campaniile, implementate cu suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), se vor axa pe subiecte precum asigurarea transparenței proprietății media, îmbunătățirea accesului la informațiile de interes  public și a condițiilor de activitate a jurnaliștilor acreditați la parlament. Astfel, pe parcursul a trei ani, CJI va organiza o serie de evenimente publice (dezbateri, cluburi de presă), menite să determine factorii de decizie să adopte legi care vor crea un cadru legal mai favorabil pentru activitatea jurnaliștilor și, respectiv,  vor duce la îmbunătățirea calității informațiilor oferite cetățenilor. Este vorba în special de promovarea proiectului de lege de modificare a Codului audiovizualului în vederea asigurării transparenței proprietății mass-media, dar și de amendarea Legii privind accesul la informație, a menționat Nadine Gogu, directoarea CJI.

Jurnaliști, reprezentați ai societății civile, dar și ai autorităților vor avea posibilitatea să se întrunească și să identifice împreună eventuale soluții pentru problemele semnalate.

De asemenea, CJI va monitoriza situația mass-media și va lua atitudine prin declarații sau apeluri publice în cazurile de abuz împotriva jurnaliștilor sau mass media Tot pe parcursul acestor campanii, CJI va lansa și petiții prin care va îndemna jurnaliștii și consumatorii de media să susțină aceste inițiative, iar pe portalul Media Azi vor fi publicate interviuri cu experți media, materiale analitice  cu referire la situația presei din Republica Moldova

Proiectul “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, desfășurat de CJI, face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Implementarea acestui proiect este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).