Tinerii din Holercani au fost instruiți să depisteze știrile false

Un grup de 25 de elevi de la Liceul Teoretic din Holercani, raionul Dubăsari, au participat la o lecție de educație media, organizată joi, 23 noiembrie, de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Moderatoarea acestei activități, jurnalista de la postul de radio Europa Liberă, Liliana Barbăroșie, le-a explicat tinerilor cum să filtreze informațiile pe care le conțin produsele media apărute în presă ori pe rețelele sociale.

Liliana Barbăroșie le-a atras atenția tinerilor că mai multe televiziuni nu înseamnă neapărat mai multe opinii. Dacă un proprietar deține câteva posturi tv, iar ele transmit același mesaj, nu înseamnă că avem pluralism media.

În context, jurnalista le-a povestit participanților despre diferența dintre manipulare și propagandă; cum trebuie să fie scrisă o știre profesionistă și la ce întrebări trebuie să răspundă, de ce este necesar să verificăm din mai multe surse informațiile pe care le auzim la radio sau tv etc. Elevii au fost îndemnați să aibă o abordare critică față de materialele jurnalistice și să consulte mai multe surse de informare.

Pentru a înțelege că manipularea se produce și prin instituții de presă, participanții la eveniment au vizionat spotul video, produs de CJI: „Știi ce media consumi?”.

Eleva Maria Cârnaț (clasa a XI-a) susține că astfel de activități sunt binevenite mai ales tinerilor, care sunt mai puțin informați și stau mai mult pe rețelele sociale. „A fost o lecție interesantă  și informativă. Începând de astăzi, elevii vor fi mai atenți la informațiile pe care le citesc, inclusiv la cele difuzate de posturile de televiziune”, ne-a spus tânăra.

În perioada anilor 2014 – 2017, CJI a organizat 76 de lecții de educație media, instruind  2.137 de elevi, studenți și profesori.

Scopul lecțiilor de educație mediatică este să cultive gândirea critică a consumatorilor de media din rândurile tinerilor, pentru ca aceștia să poată distinge informația cu caracter manipulator și să-și diversifice sursele de informare.

Lecțiile de educație mediatică sunt parte a proiectului „Consolidarea libertății de opinie în Republica Moldova”, implementat de CJI, în perioada martie  –  noiembrie 2017, cu susținerea Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.




PORTALUL INFORMATIONAL CIVIC.MD

Administratorii portalului nu poartă răspundere pentru conţinutul postărilor şi materialelor plasate de utilizatorii site-ului. Toate anunțurile și articolele sunt adăugate de către membrii comunității. Dacă aveți îngrijorări sau dubii față de un material apărut pe site expediați-ne un mesaj la administrator@civic.md.

Administrația portalului va șterge orice material care instigă la ură sau violență.
Utilizaţi informaţia din acest site pe propriul risc!

Hostingul pentru portalul CIVIC.MD este oferit gratuit de compania Starnet

 starnetlogo

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola