Consolidarea Societăţii Civile - Parte a Reformelor Democratice



Programul Consolidarea Societății Civile în Moldova (MCSSP), implementat de FHI 360 timp de 4 ani, finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a susținut peste 200 de OSC-uri și mass-media din întreaga țară. Prin intermediul granturilor, mentorat-ului şi training-urilor s-a urmărit scopul de a îmbunătăţi capacităţile financiare şi de management ale acestora şi de a le consolida abilităţile de reprezentare a intereselor cetăţenilor.

colaj 1

Partenerii MCCSP au implicat mai bine de 50,000 de persoane, reprezentanţi ai OSC-urilor, autorităţi publice, mediul de afaceri şi cetăţeni pentru a dezvolta politici publice şi au stabilit peste 160 de parteneriate cu autoritățile centrale şi locale pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor din Moldova.

Ca rezultat al activităţilor de advocacy, 30 de spaţii publice au fost renovate, inclusiv obiective  turistice, librării publice, terenuri de sport. Mai bine de 4,500 de voluntari au fost mobilizaţi să răspundă nevoilor comunităţilor, aproximativ 8 milioane MDL au fost obţinute de OSC-uri pentru a desfăşura activităţi în beneficiul public. De exemplu, o companie privată a furnizat produse de sănătate persoanelor cu dizabilități din Comrat; autoritățile locale din Cahul au contribuit la renovarea unui drum dintr-o zonă defavorizată; autoritățile locale și companiile private din Căuşeni au colaborat pentru a curăța orașul; un centru comercial din Chişinău a oferit spațiu gratuit OSC-urilor care lucrează cu persoanele cu dizabilități.

De asemenea, MCSSP a colaborat cu Guvernul Republicii Moldova și OSC-urile naționale şi internaționale  la îmbunătăţirea cadrului legal, astfel, creând un mediu favorabil pentru societatea civilă din Moldova. Unul dintre cele mai mari succese a fost adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Strategiei de Dezvoltare a Societății Civile 2012 – 2015, în septembrie 2012. Strategia este un document de politici  care specifică planul Guvernului pentru următorii trei ani în ceea ce privește reglementarea legală  și fiscală a sectorului asociativ.  Planul de acţiuni al Strategiei este deja în proces de implementare, se lucrează la dezvoltarea legislaţiei cu privire la desemnarea benevolă în favoarea OCS-urilor a unei parți din  impozitul pe venit, antreprenoriatul social și contractarea socială, toate acestea contribuind la îmbunătățirea viabilităţii financiare a OSC-urilor din Moldova.