Conferinţa de presă cu tema “Ajuns "preşedinte" Evgheni Şevciuc se răzbună. Alexandru Coliban – următorul deţinut la Tiraspol pentru 2,6 ani.”



Societatea civila in ImaginiLa 14 ianuarie 2013 a avut loc Conferinţa de presă cu tema “Ajuns preşedinte Evgheni Şevciuc se răzbună. Alexandru Coliban – următorul deţinut la Tiraspol pentru 2,6 ani.” la care au participat rudele tânărului şi reprezentantul Asociaţiei Promo-LEX, Pavel Postică.

Alexandru Coliban, în vârstă de 22 de ani, din Chişinău, a fost condamnat de către structurile neconstituţionale din regiunea transnistreană la 2,6 ani de detenţie. Alexandru a fost condamnat pentru că a distribuit afişe electorale împotriva lui Evghenii Şevciuc în campania electorală pentru “alegerile prezidenţiale” din 11 septembrie 2011 în regiunea transnistreană.

La 23 octombrie 2011 un grup de persoane, angajate de către Alexandru pentru a lipi şi distribui afişe electorale în regiune, a fost reţinut în oraşul Grigoriopol. El imediat a plecat la Grigoriopol pentru a clarifica lucrurile şi respectiv a fost şi el reţinut fiind acuzat de către „organele de drept” din stânga Nistrului de calomnie (acţiuni sancţionate conform art.126 „cod penal”) precum şi de împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral sau împiedicarea activităţii organelor electorale urmare a distribuirii materialelor denigratoarea la adresa candidatului Şevciuc Evghenii (acţiuni sancţionate conform art. 137 “cod penal”).

Alexandru Coliban a fost reţinut pentru trei zile, fiind exercitate presiuni pentru a recunoaşte presupusa vinovăţie şi să facă declaraţii împotriva organizatorului. Fiind sigur că faptele lui nu sunt ilegale sau criminale, Alexandru Coliban a recunoscut că într-adevăr a recrutat şi angajat persoane pentru agitaţie electorală şi respectiv a distribuit pentru ei materiale de agitaţie electorală. Mai mult, el a indicat cine anume l-a angajat pentru această activitate şi cu cât a fost plătit pentru această muncă.

“Începînd cu 31 octombrie 2011, în regiunea transnistreană pe postul “public” de televiziune a fost difuzat un cilclu de 6 emisiuni tematice privind campania de denigrare a concurenţilor electorali, inclusiv imagini. La fel în aceste emisiuni au fost prezentate toate materialele, afişelor electorale “denigratoare” la adresa candidatului Şevciuc Evghenii. Ajungem la concluzia, că este vorba de o răzbunare deoarece ajuns “preşedinte”, Şevciuc printr-o scrisoare în adresa instanţelor de judecată solicită expres ca Alexandru să fie judecat foarte sever şi să fie privat de libertate pe termen maxim (3,6 ani)”, a menţionat Pavel Postică, jurist al Asociaţiei Promo-LEX.

“Respectiv, începând cu 9 iunie 2012, Coliban Alexandru se află în detenţie ilegală la Tiraspol, detenţia sa fiind exclusiv pe motive politice. Toate produsele de “denigrare” au fost prezentate public prin intermediul mass-media locală nu doar o singură dată. Astfel, impactul lipirii a unor afişe electorale denigratoare pe stâlpi în opinia noastră este incomparabil cu impactul difuzării acestor afişe la televiziune, însă pentru această difuzare nu a fost sancţionat nimeni, cel puţin penal”, a adaugat Pavel Postica.

Svetlana Coliban, mama tânărului, roagă autorităţile R.Moldova şi ale Federaţiei Ruse (care are influenţă asupra teritoriului estic al R.Moldova) de a rezolva această problemă şi de a elibera fiul său nevinovat.

Asociaţia Promo-LEX pe orice cale posibilă şi legală să apere interesele legitime ale tânărului Alexandru Coliban şi va depune de urgenţă un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. De asemenea, Asociaţia Promo-LEX solicită autorităţilor Republicii Moldova şi ale Federaţiei Ruse, precum şi altor actori implicaţi în formatul de negocieri 5+2,

1. Să ia atitudine asupra acestui caz grav de violare în privinţa lui Alexandru Coliban a dreptului la libertatea şi siguranţa individuală, precum şi a dreptului la libera exprimare.
2. Eliberarea imediată şi necondiţionată din detenţie a lui Coliban Alexnadru, examinarea medicală a acestuia.
3. Atragerea la răspundere în conformitate cu prevederile legislaţiei naţionale a persoanelor culpabile de violarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Alexandru Coliban.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Pavel Postica, jurist al Asociaţiei Promo-LEX

Tel: (22) 450024, GSM: 069165154, e-mail: pr@promolex.md