Au fost depistaţi 7 boschetari cu tuberculoză prin examinarea radiologică



Timp de două zile au fost depistate 7 cazuri de tuberculoză din peste 100 de persoane social vulnerabile examinate radiologic. Examinările au avut loc în autobuzul echipat cu aparat radiologic care s-a deplasat în 3 sectoare ale capitalii, pus la dispoziţia Centrului de Dezvoltare în Sănătate „AFI”  de către Programul naţional de control al tuberculozei (PNCT).

Pe 3 şi 4 iulie, echipa mobilă a Centrului de Dezvoltare în Sănătate „AFI” împreună cu specialiştii de la PNCT au folosit autobuzul echipat cu utilaj radiologic, datorită căruia au examinat peste 100 de persoane social vulnerabile, majoritatea boschetari. Dintre cei examinaţi, la 7 persoane li s-a confirmat diagnosticul.

În această săptămână, echipa mobilă a reuşit să interneze 5 persoane din cele 7 depistate la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie. Este de menţionat faptul că, cea mai mare provocare rămâne a fi convingerea acestor persoane de a se interna în spital şi, respectiv, să urmeze tratamentul antituberculos.

Scopul urmărit a fost depistarea cazurilor noi de tuberculoză în rândul persoanelor fără loc stabil de trai, aceştia fiind cel mai mult supuşi riscului  de infectare şi răspândire în rândul  populaţiei generale. Aceste măsuri sunt întreprinse în cadrul proiectului: „Crearea accesului persoanelor fără loc stabil de trai din mun. Chişinău”, cu susţinerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova.

În acest context, aducem sincere mulţumiri Programului naţional de control al tuberculozei, Spitalului Clinic Municipal de Ftiziopneumologie şi Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” pentru receptivitatea la solicitarea noastră şi pentru sprijinul acordat în depistarea timpurie a tuberculozei în rândul unei categorii foarte vulnerabile a populaţiei.

 

Articol adaugat de: Inga Bînzari