Grupul de voluntari din comuna Bobeica îşi începe activitatea



Europenii au decis să dedice anul 2011 voluntariatului, marcându-l prin diverse activităţi comunitare. Voluntariatul aduce beneficii tuturor persoanelor implicate, apropiind membrii diferitor comunităţi. Mai mult, această activitate întăreşte valorile fundamentale umane, precum solidaritatea şi coeziunea socială.

Plecând de la acest context, organizaţia neguvernamentală „Always together” a decis crearea unui grup local de voluntari în comuna Bobeica. Primele întâlniri au avut loc la 21 şi 22 octombrie. În cadrul acestora, au participat zece tineri cu vârsta cuprinsă între 15 şi 18 ani. Aceştia au fost instruiţi despre importanţa participării active în acţiuni comunitare, precum şi despre promovarea voluntariatului în localitate. Tinerii au rămas impresionaţi de posibilităţile şi oportunităţile de care pot beneficia făcând voluntariat şi implicându-se în acţiuni comunitare.

În urma instruirilor, participanţii au primit o temă pentru acasă, care constă în identificarea problemelor comunitare. Ulterior, în cadrul şedinţelor de grup, ei vor încerca să găsească soluţii optime pentru rezolvarea acestora. Mai mult, organizaţia „Always together” va stimula participarea tinerilor, oferindu-le un mini-grant pentru implementarea unei iniţiative comunitare.

În R. Moldova, legea voluntariatului a intrat în vigoare la 24 septembrie 2010. Potrivit legii, voluntarii vor putea beneficia de un şir de măsuri de stimulare a voluntariatului: credite educaţionale, considerarea voluntariatului drept experienţă de muncă, considerarea voluntariatului la angajare sau înmatriculare în instituţiile de învăţământ.

Grupul de voluntari din comuna Bobeica este creat în cadrul proiectului „EU în comunitate”, susţinut financiar de Fundaţia Soros-Moldova şi Agenţia de Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida).