Vreau stradă pietonală în Chişinău!



 

alt

Cât de minunat ar fi dacă în Chişinău va exista o stradă pietonală. Anume străzile pietonale sunt cartea de vizită a multor urbe şi conferă oraşului o imagine mai atractivă pentru turişti.
 
O zonă pietonală este caracteristică fiecărui oraș European, iar în viitor ar fi superb ca și Chișinăul să beneficieze de o stradă bine amenajată, liniştită şi cu imagine de epocă.
 
Amenajări cu mobilier stradal, plante ornamentale, lucrări de artă, havuz şi activităţi comerciale ca: terase, magazine de antichităţi, magazine de lux şi magazine de cadouri ar fi potrivite pentru a face strada pietonală atractivă pentru chişinăueni şi turişti.
Exemple de străzi pietonale bine amenajate sunt cele din Copenhaga, Frankfurt pe Main şi Sibiu. Personal, am fost foarte impresionat de străzile pietonale din centrul vechiului oraş Sibiu, pline de turişti şi orăşeni autohtoni care preferă zona pietonală ca spaţiu de odihnă.
 
alt
Stradă pietonală. Sibiu (România)
alt
Sibiu
 
alt
Frankfurt pe Main (Germania)  
alt
Frankfurt pe Main
alt
Copenhaga
Există un proiect de transformare a străzii Mitropolit Varlaam într-o veritabilă zonă pietonală a Chişinăului. A fost unul din angajamentele prioritare ale PLDM pentru a fi promovat în Consiliu Municipal. Se ştie că acest proiect poate fi realizat în baza unui parteneriat public-privat şi va necesita circa 1,75 milioane de euro pentru toată infrastructura: pavaj, reparaţia şi consolidarea faţadelor clădirilor şi caselor de pe stradă, iluminat artistic şi schimbarea reţelelor inginereşti.
 
Situaţia de pe strada Varlaam cu adevărat nu este una buna, însă strada are un şir de case şi clădiri cu o arhitectură deosebită care pot fi reparate dacă se va dori acest lucru din parte municipalităţii.
alt
Aspect de e strada Mitropolit Varlaam (monument.sit.md)  
alt
Aspect de e strada Mitropolit Varlaam (monument.sit.md)
alt
Aspect de e strada Mitropolit Varlaam (monument.sit.md)  
alt
Strada M. Varlaam, Casa primarului Carol Shmidt
alt
Strada M. Varlaam cu un secol în urmă    
 

Eu, îmi doresc foarte mult ca într-o zi să mă plimb pe o stradă pietonală din Chişinău, şi într-un timp cât mai apropiat. Dacă proiectul străzii pietonale Varlaam se va reuşi de implimentat, atunci va fi un succes foarte nobil a municipalităţii locale. Chişinăul poate şi merită să fie mai frumos!

Articol adaugat de: Alexandru Bordian
Alte articole de la acest autor: