frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Metode noi de votare pentru nevăzători

alt În perspectivă, persoanele de cu deficienţe de vedere ar putea să-şi exprime votul la alegeri prin intermediul unei scrisori poştale, prin sms sau prin internet. Despre eventuale posibilităţi de exercitare a dreptului de vot de către această categorie de alegători a vorbit reprezentantul Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova, Victor Koroli, în cadrul unei mese rotunde despre educaţia electorală şi metodologiile de monitorizare a alegerilor, transmite Info-Prim Neo. 

Victor Koroli s-a referit şi la o istorie de succes pe acest segment, testată în 2010 şi deja implementată în acest an. Este vorba despre plicul-trafaret – matriţe aranjată conform amplasării rubricilor cu numele concurenţilor electorali şi circumferinţe destinate aplicării ştampilei VOTAT. 

,,Este greşit să căutăm o singură soluţie prin care oamenii cu dizabilităţi ar putea să voteze”, a declarat Victor Koroli. Mai ales că plicurile-trafaret nu sunt la fiecare scrutin aceleaşi, deoarece nu întotdeauna coincide mărimea buletinului, şi atunci e nevoie de fiecare dată de pregătit alte matrice. 

Potrivit lui Victor Koroli, în perioada post electorală vor fi testate şi alte câteva modalităţi cum ar fi: votul prin internet – e-voting, votul prin sms, votul la domiciliu prin intermediul unei scrisori expediate prin poştă sau votul în limbaj Brain. O parte din aceste metode, de exemplu e-voting-ul, ar putea fi valabil şi pentru persoanele fără careva probleme de sănătate, dar care sunt plecate peste hotare. Expertul a precizat că toate metodele noi urmează a fi testate. 

Masa rotundă „Educaţie electorală şi metodologii de monitorizare: schimb internaţional de bune practici şi oportunităţi în ţările Uniunii Europene şi ale Parteneriatului Estic” a fost organizată de Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” şi European Exchange gGmbH, în cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte. La eveniment au participat experţi din ţări ale Parteneriatul Estic şi din Uniunea Europeană. Discuţiile au fost parte a proiectelor „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor în Republica Moldova – Consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”, finanţat de Delegaţia Uniunii Europene în Moldova şi ,,Rolul societăţii civile în fortificarea democraţiei participative în ţările Uniunii Europene şi ale Parteneriatului Estic”, finanţat prin intermediul Programului Est-Est: Parteneriat fără frontiere al Fundaţiei Soros Moldova. Proiectul este implementat de Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte în parteneriat cu Asociaţia Europeană Exchange (Germania).

 

sursa: www.info-prim.md 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola