Radio Giurgiu - un model al activismului civic



altLa data de 13-15 mai curent, la Chişinău s-a desfăşurat Primul Forum al Tinerilor Jurnalişti din Moldova, activitate  care a reunit tineri pasionaţi de media din republica întreagă şi organizat de către Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova.

Printre participanţi la Forum au fost şi Tonea Viorel cu colega sa Mocanu Lidia din Giurgiuleşti, raionul Cahul, care au venit cu un concept media inovativ la noi în țară: "Radio Giurgiu".

Conceptul Radio Griugiu reprezintă o staţie de radio online condusă de elevi a cărui scop este să dezvolte capacităţile de a fi lideri şi abilităţile de comunicare ale elevilor, să promoveze principiile corecte ale jurnalismului, şi să le dea o şansă cetăţenilor pentru a-şi exprima opinia lor. 

Tinerii mărturisesc pe site-ul lor că au câştigat un proiect în noiembrie 2010, din aceasta sau cumpărat toate necesare pentru radio.

În descrierea de pe pagina facebook a proiectului, pe care o invităm să o studiaţi, tinerii menţionează că:
- În ianuarie 2011 au venit un grup de jurnalişti profesionişti din SUA, care şi-au dat silintţ să pregătească un grup de tineri jurnalişti, care activează şi pâna astăzi.
- Tinerii jurnalişti au făcut două săptămâni de instruire intensă.
- Ei realizează diferite reportaje în şcoala, comunitate şi chiar in raion. 
- Sunt elevi de diferite vîrste: începând cu clasa a V-a şi finalizând cu a XII-a

Un model de activism civic demn de urmat, multe reportaje de nota 10 colegilor din Giurgiuleşti.

Forumul Tinerilor Jurnalişti din Moldova a fost organizat graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională(USAID), în cadrul Programului AED Consolidarea Societăţii Civile în Moldova (MCSSP). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID, Guvernului SUA sau AED.