Seminarul municipal “Rolul consiliilor în implicarea tinerilor la rezolvarea problemelor comunitare”
Miercuri, 3 noiembrie, în Sala de şedinţe a Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport (DGETS) a Consiliului municipal Chişinău, a avut loc seminarul consultativ-instructiv pentru directorii adjuncţi pentru educaţie din liceele municipale şi preşedinţii consiliilor şcolare. Seminarul a fost organizat de Centru Adolescenţilor (CA) al DGETS a mun. Chişinău, în parteneriat cu Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din mun. Chişinău (CLCT). Genericul acestuia a fost: „Rolul consiliilor în implicarea tinerilor la rezolvarea problemelor comunitare”.
La eveniment, pe lîngă directorii adjuncţi din instituţii, preşedinţii consiliilor locale şi membrii CLCT, a fost prezent un reprezentant al Ministerului Tineretului şi Sportului, Eugeniu Spătaru – şef adjunct al Direcţiei Programe de Tineret.
Moderatorul seminarului a fost şefa CA, Valentina Sandu, care a venit cu un cuvînt introductiv, îndemnînd pedagogii prezenţi în sală să fie deschişi spre instituirea unui parteneriat transparent şi echitabil cu elevii (în deosebi cu consiliile locale de elevi). La acest capitol s-a pronunţat şi Eugen Spătaru, asigurîndu-ne că ministerul este totalmente disponibil pentru colaborare şi conlucrare, deşi mecanismele acestei conlucrări nu sunt încă definite. Noi sperăm ca acestea să nu rămînă doar la nivel de bune intenţii.
Dintre participanţi, prima şi-a expus discursul primarul CLCT, Cristina Jandîc. După ce a făcut o prezentare succintă a activităţilor consiliului, reliefînd importanţa acestuia pentru animarea masei de tineret, a oferit cuvîntul secretarului general al CLCT şi preşedinţilor de comisie (sau vicepreşedintelui, în cazul comisiei Mass-Media şi Relaţii cu Publicul), pentru a crea o imagine mai clară şi mai detaliată asupra activităţii noastre în fiecare domeniu în parte: de la educaţie şi cultură, la asistenţă socială, protejarea drepturilor copilului şi elementele media.
La cea de-a doua etapă, preşedinţii unor consilii liceale (de la L.T. „Vasile Vasilache”, „Mihai Viteazul”, „Gheorghe Asachi” şi altele) au prezentat experinţa lor în ce priveşte încadrarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor, în viaţa socio-culturală a instituţiei de învăţămînt şi, nu în ultimul rînd, în promovarea democraţiei şi deprinderea responsabilităţilor civice. În toate aceste sfere de activitate, locul consiliilor reprezentative a elevilor este unul crucial. Anume aceste structuri sunt cele care generează idei, sau le „raculează” de la colegi, „dîndu-le viaţă”. Ei sunt cei care organizează evenimentele, motivînd şi pe alţii să participe. „Mettre la main à la pâte”(a pune mîna în aluat), zice un proverb francez. Şi acesta ar putea fi moto-ul oricărui consiliul liceal, căci anume prin exemplu propriu, prin implicare nemijlocită şi activitate concretă, aceste formaţiuni provoacă tinerii să-i urmeze!
Spre final, părerea şi poziţia lor, şi-au expus-o directorii adjuncţi pentru educaţie şi psihologii şcolari prezenţi. Pentru ei, seminarul a fost o oportunitate de a ridica probleme şi întrebări mai vechi, ca: pasivitatea tineretului, lipsa de iniţiativă, lipsa de atenţie şi susţinere din partea administraţiilor (şcolare sau publice).
Dorinţa unanimă a tuturor a fost ca acel entuziasm manifestat în sala de şedinţe a DGETS, să se răspîndească, în valuri, în toate instituţiile din municipiu, iar intenţia de creare a parteneriatelor cu autorităţile publice locale şi centrale să aibă răsunetul corespunzător. În acest scop, la sfîrşitul agendei, a fost dat citirii un demers către primărie şi minister, cu cerința de a satisface necesitatea de co-management dintre organizaţiile de tineret şi autorităţi, pentru că doar împreună se poate clădi un edificiu trainic, o societate prosperă şi unită, în care viitorul se construieşte astăzi!
Declaraţie
cu privire la rolul Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor în
promovarea bunelor practici de implicare a tinerilor
la rezolvarea problemelor comunitare
Consiliul Copiilor şi Tinerilor din municipiul Chişinău (CLCT) ţine să amintească importanţa implicării tinerilor în făurirea unei societăţi prospere, cu valori şi principii sănătoase. În acest scop cerem reglementarea unui mecanism clar de interacţiune între autorităţile publice locale şi tineretul din municipiu, al cărui portavoce este CLCT. Este necesară realizarea unui suport trainic, pe care să se construiască relaţia de co-management dintre aceste două structuri şi, desigur, susţinerea şi dezvoltarea acestor repere cu acţiuni concrete şi consecvente.
Suntem ferm convinşi, că anume de cooperarea transparentă dintre organizaţiile/asociaţiile obşteşti de tineret şi administraţia publică locală depinde durabilitatea şi sustenabilitatea tuturor politicilor de tineret, a proiectelor şi programelor dedicate tinerilor.
În contextul dat, Consiliul Local al Copiilor şi Tinerilor din municipiul Chişinău cere:
- aprobarea participării reprezentantului/grupului reprezentant al CLCT la şedinţele plenare ale Consiliului administraţiei publice locale şi delegarea unui reprezentant al autorităţilor publice locale la şedinţele CLCT;
- punerea în aplicare a mecanismelor participării tinerilor la procesul de luare a deciziilor în cadrul municipiului;
- elaborarea şi implimentarea unor politici de tineret adecvate, implicarea activă a tinerilor în domeniul social, cultural şi economic;
- acordarea atenţiei şi susţinerii cuvenite acţiunilor organizate de către CLCT;
- alocarea resurselor financiare corespunzătoare, pentru desfăşurarea cu succes a activităţii CLCT şi implimentarea proiectelor sale de tineret.
Chemăm, deci, organele de conducere locale la acest parteneriat constructiv şi productiv, pentru a asigura continuitatea naturală a generaţiilor şi a valorifica potenţialul enorm: civic, artistic, intelectual, pe care îl are societatea, în chipul tinerilor săi cetăţeni. CLCT îşi exprimă deplina încredere în autorităţile publice locale, care au datoria şi responsabilitatea de a susţine tineretul în iniţiativele sale civice.
Cu consideraţie tinerii Consiliului Local al Copiilor şi Tinerilor din mun. Chişinău
(semnăturile se ataşează)