CIDP ANIMA//Hackathonul ideilor antreprenoriale



civic.Hacaton

 

Generarea ideilor antreprenoriale și analiza propriei pieți de desfacere la nivel local – a fost scopul activității Hackathonului organizat de CIDP ANIMA în 3 regiuni.

Start-ul anului 2022, s-a dat prin desfășurarea evenimentului de identificare a potențialelor idei de afaceri în 3 regiuni de implementare a proiectului YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori”. Astfel tinerii NEET din regiunea Crișcăuți, Bocani și Bălășești au intervenit cu analiza și experiența proprie asupra viziunii dezvoltării comunitare.

Evenimentul a durat cate o zi în fiecare localitate. Exercițiul creativ a adunat 33 de tineri în 3 localități și a venit cu 38 de idei de antreprenoriat pentru comunitățile reprezentate.

Hackathonul s-a desfășurat în spațiile Anticafenlelor amenajate cu susținerea proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova”. Evenimentul s-a organizat cu suportul coordonatorilor locali și ghidarea expertei Jitaru Cristina. Agenda tinerilor a fost una generoasă, care a implicat activități de cunoaștere, energizante, prezentarea proiectului și identificarea ideilor antreprenoriale. În partea a doua a întâlniri, tinerii au discutat în detalii câte 5 idei prioritare de antreprenoriat pentru localitatea lor. Cu asistența expertei, s-a conturat primii pași ai tinerilor, în vederea planificării și scrierii unei idei de afaceri pentru programul de granturi mici destinate lor, din cadrul proiectului. Ca finalitate, 6 tineri din 3 regiuni de nord vor fi susținuți în dezvoltare propriei afaceri, cu suportul financiar a cca 2000 euro fiecare.

Câteva idei din cele menționate de tineri, în vederea dezvoltării comunitare și organizarea unei afaceri:

  1. Servicii de frumusețe
  2. Servicii de masaj
  3. Creșă
  4. Cofetărie
  5. Farmacie veterinară
  6. Market
  7. Cizmărie
  8. Croitorie
  9. Agricultură/ fructe și legume din seră
  10. Florărie
  11. Magazin de materiale de construcții
  12. Farmacie
  13. Fermă de animale domestice
  14. Brutărie

”Proiectul este unul de valoare și tare oportun pentru noi tinerii, din regiuni. Activitatea de astăzi mi-a plăcut mult, fiind una care a îmbinat teorie și practică, socializare și posibilitate de învățare. Azi mi-am făcut noi cunoscuți și am planificat ce mi-aș dori să fac eu în propriul sat în următorii ani.– a menționat Druță Nicolai participant în localitatea Crișcăuți.

            Urmează o serie de activități pentru tinerii NEET care sunt în căutare de sine și identificarea unei profesii pe viitor, dar și pentru tinerii care sunt gata să încerce pe propria piele statutul de antreprenor. Astfel, venim cu activități utile și necesare tinerilor din regiuni, unde activăm de mai bine de 2 ani și aportul nostru prinde aripi, a menționat directorul executiv CIDP Anima Mihalcean Nonna.

Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală ”ANIMA” implementează inițiativa ” YOUthCATalizator – contul activ al tinerilor antreprenori” în cadrul proiectului “Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă şi durabilă în R. Moldova” Acest grant este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat/ă de Suedia prin intermediul Fundației Est-Europene