frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Video - Uniunea Europeană este un partener strategic pentru Republica Moldova

Institut für Europäische Politik (IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), a elaborat un video explicativ, care are drept scop să dezmintă o serie de falsuri pe marginea impactului asistenței Uniunii Europene pentru Republica Moldova și a beneficiilor aderării țării la UE. 

Vezi video aici.

Potrivit autorilor, la data de 19 mai, conducătorul blocului politic „Victorie”, fugarul Ilan Shor, a anunțat despre lansarea campaniei „Nu Uniunii Europene”. În cadrul unui eveniment public desfășurat la Bălți, acesta a menționat că Uniunea Europeană reprezintă pentru Republica Moldova prețuri exorbitante la gaze naturale și energie electrică, lipsa unei piețe de desfacere pentru producători agricoli, lipsa investițiilor în drumuri și noilor locuri de muncă. Aceste narative false au fost expuse în contextul organizării referendumului privind aderarea Republicii Moldova la UE, ce urmează să aibă loc pe 20 octombrie.

În realitatea, Uniunea Europeană a alocat în ultimii trei ani circa 400 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice și compensarea prețurilor la gaz și energie electrică, achitate de către consumatorii finali. Peste 895 000 de cetățeni moldoveni au beneficiat de pe urma asistenței Uniunii Europene în domeniul energetic în perioada anilor 2022 – 2023.

„Când este vorba de agricultorii moldoveni, începând cu anul 2016, peste 530 de agenți economici au obținut credite în condiții avantajoase în valoare de 92 de milioane de euro datorită UE. Aceștia pot exporta astăzi fără taxe vamale în UE produse ca prune, struguri, mere, cireșe sau usturoi. De exemplu, în 2023,  Republica Moldova a fost cel mai mare exportator de prune pe piața UE, cu o cantitate de peste 60 000 de tone. Totodată, în ultimii 10 ani, UE, Banca Europeană de Investiții (BEI) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) au investit peste un miliard de euro în construcția și modernizarea a 900 de kilometri de drum și cale ferată în Republica Moldova. Piața de muncă internă a beneficiat foarte mult de pe urma apropierii de UE. Doar în 2022, circa 6300 de întreprinderi mici și mijlocii au primit finanțare europeană, fiind create peste 22 000 de locuri noi de muncă”, menționează Mihai Mogîldea, Director adjunct, IPRE.

IPRE consideră că aceste date confirmă încă o dată impactul major al asistenței europene pentru Republica Moldova. În următoarea perioadă, odată cu lansarea formală a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și formarea noii conduceri a UE după alegerile europarlamentare din 7-9 iunie curent, vor exista mai multe oportunități pentru creșterea volumului de fonduri europene direcționate către cetățenii moldoveni. Republica Moldova trebuie să continue implementarea agendei de reforme, iar cetățenii moldoveni să-și reconfirme atașamentul față de aderarea țării noastre la UE printr-o participare extinsă la referendumul din această toamnă. 

Acest video este realizat în cadrul proiectului „#NEXT4EU – Tinerii pentru integrarea Republicii Moldova în UE”, implementat de Institut für Europäische Politik (IEP) de la Berlin, în cooperare cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice, cu suportul oferit de Ministerul Federal de Externe al Germaniei.

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola