frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Un sistem inovator de stocare a apei pluviale va fi construit în grădinița din Bilicenii Vechi cu sprijinul Caritas Cehia

Caritas Cehia face un pas în direcția îmbunătățirii sustenabilității și eficientizării în utilizarea resurselor de apă, venind cu o inițiativă inovatoare de utilizare a apei pluviale ca sursă alternativă de apă în Moldova. Pe parcursul anului 2024, in grădinița “Albinuța” din satul Bilicenii Vechi, raionul Sîngerei, cu implicarea experților cehi și naționali, va fi construit un sistem de captare, filtrare și stocare a apei pluviale, pentru utilizarea ulterioară a acesteia în scopuri menajere.

Un model de îmbunătățire a managementului apei

„Acest proiect este binevenit mai ales pentru instituțiile publice și sociale pentru că prin intermediul acestuia noi putem să colectăm această apă, să o depozităm, să o tratăm și ulterior să o utilizăm din nou în uzul instituției. Principalul nostru obiectiv este ca să cheltuim resursele pe care le avem, astfel încât să nu facem abuz și următoarele generații să beneficieze de ele.”, susține Cristian Cainarian, președintele raionului Sîngerei.

La nivel național, nevoia de îmbunătățire a condițiilor sanitare în instituțiile de învățământ, în special în zonele rurale, este evidentă. Doar 50% dintre instituțiile de învățământ din Moldova dispuneau de apă curentă conform estimărilor din 2021 ale Ministerului Sănătății, iar 57% dintre școli aveau toalete în afara clădirii școlii, conform rapoartelor independente.

Grădinița din Bilicenii Vechi este un exemplu reprezentativ pentru mai multe instituții de învățământ preșcolar din zonele rurale ale Moldovei. Conform opiniei experților, cea mai mare parte a apei utilizate pentru spălare ar putea fi acoperită de recoltarea apei de ploaie. Prin această inițiativă avem ca scop reducerea consumului de apă în scopuri menajere, având un impact semnificativ asupra bugetului instituției, ce deservește în prezent 125 de copii, cu numărul lor în continuă creștere.

“Majoritatea consumului de apă la grădiniță este cea menajeră folosită la baie, spălătorie, bucătărie. Acum este un deficit de apă și noi am simțit problema lipsei apei în instituția noastră. Din această cauză încercăm să folosim orice oportunitate și să avem economii la bugetul grădiniței.”, spune Rodica Daraban, directoarea grădiniței „Albinuța”, satul Bilicenii Vechi.

Concept inovator pentru Moldova

Proiectul implică experți cehi și naționali, iar construcția sistemului va reprezenta o premieră în Moldova, unde nu există sisteme similare. Expertiza și experiența aduse de Caritas Cehia vor contribui la dezvoltarea unui model inovator de gestionare a apei, cu impact pozitiv asupra sustenabilității și eficienței în utilizarea resurselor.

Acest proiect inovator urmărește să ofere un model viabil de îmbunătățire a gestionării apei și sanitației în instituțiile de învățământ din zonele rurale, prin colectarea și stocarea apei pluviale. Este o inițiativă cu potențial de extindere la nivel național, contribuind la dezvoltarea durabilă a comunităților școlare.

Caritas Cehia, prin implicarea sa în acest proiect, confirmă angajamentul său față de sprijinirea comunităților afectate și de promovarea soluțiilor inovatoare pentru problemele locale.

„După ce finisăm construcția sistemului, va fi elaborat un ghid în care vom prezenta modelul tehnic și rezultatele obținute în urma utilizării sistemului în grădinița din Bilicenii Vechi. Acest ghid va fi prezentat tuturor primarilor interesați și vor fi încurajați să adopte același model.”, explică Vadim Strestian, manager de proiect, Caritas Cehia în Moldova.

Proiectul „Apa pluvială ca sursă alternativă de apă în Moldova” este implementat de Caritas Cehia în parteneriat cu Primăria Comunei Bilicenii Vechi și finanțat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola