Militarii ruşi din Transnistria, un pericol pentru R. Moldova, "Promo-Lex"



Autorităţile de la Chişinău ar trebui să fie mai îngrijorate de prezenţa pacificatorilor ruşi pe teritoriul Transnistriei. O declaraţie în acest a făcut pentru Info-Prim Neo preşedintele Asociaţiei pentru drepturile omului „Promo-LEX”, Ion Manole.

Declaraţia vine după ce Serviciul de Securitate Ucrainean a depistat cinci spioni ruşi, dintre care patru erau din grupul operativ al contingentului de militari ruşi dislocat în regiunea transnistreană a R. Moldova. Autorităţile ucrainene susţin că aceştia ar fi ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, care au încercat să intre în posesia datelor din domeniile militar şi al apărării, ce prezintă secret militar.

În acest context, preşedintele „Promo-Lex”, Ion Manole, susţine că militarii ruşi de pe teritoriul transnistrean au alte misiuni decât cele de menţinere a păcii. „Acest fapt demonstrează foarte clar că ei au alte sarcini. Cred că autorităţile noastre ar trebui să se autosesizeze pentru că atunci când autorităţile ucrainene au spus că aceştia vor fi predaţi Tiraspolului, unei autorităţi neexistente, înseamnă că ei vor fi pe teritoriul R. Moldova, unde nu vor avea niciun fel de interdicţii”, spune Ion Manole.

„Este un caz care demonstrează necesitatea schimbării formatului de militari de la Nistru. Noi nu avem nevoie de ei”, a mai spus Manole.

Solicitat de Info-Prim Neo, Ion Leahu, membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), a spus că nu ştie dacă acest subiect va fi discutat la proxima şedinţă a CUC. „Ordinea de zi a şedinţei este stabilită de toate cele trei părţi în bază de consens. Sunt sigur că în cazul dat nici partea rusă, nici cea transnistreană nu vor vota includerea în ordinea de zi a acestui subiect”, a declarat Ion Leahu.

Solicitaţi să comenteze situaţia creată, reprezentanţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse în R. Moldova au declarat în dimineaţa zilei de 3 februarie că vor reveni la telefon pentru a-şi expune poziţia, dar până la momentul difuzării ştirii nu au contactat reporterul Agenţiei.

Ambasada Ucrainei a declarat că nu poate avea o poziţie diferită de cea a Serviciului de Securitate Ucrainean.

Nici Serviciul de Informaţie şi Securitate al R. Moldova nu a formulat nicio declaraţie la solicitatarea Info-Prim Neo.

Marţi, 2 februarie presa ucraineană anunţa că în statul vecin au fost prinşi cinci spioni ruşi, partu dintre care fac parte din Grupul operativ al contingentului de militari ruşi dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Declaraţii în acest sens a făcut şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, Valentin Nalivaicenco.

 

Info-Prim Neo