Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 4395

Comunitatea satului Sucleia din Transnistria renovează şcoala sportivă prin intermediul IREX/CPP



Satul Sucleia din Transnistria se poate mândri cu cei peste 600 de sportivi, atleţi şi gimnaşti care îl locuiesc. Majoritatea dintre ei s-au antrenat chiar în şcoala sportivă din sat şi au câştigat numeroase premii la campionate internaţionale. În ajunul Anului Nou, pe 25 decembrie 2009 comunitatea a sărbătorit finisarea lucrărilor de instalare a geamurilor, uşilor şi mobilierului nou în sala de gimnastică a instituţiei îndrăgite. Aceste schimbări au fost realizate cu ajutorul unui grant câştigat de localnici şi oferit de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), prin intermediul Programul de Dezvoltare Participativă (CPP) administrat de Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX). Antrenori, profesori, părinţi, elevi, reprezentanţii Autorităţilor Publice din satul Sucleia, din raionul Slobozia, antreprenori şi reprezentanţii IREX-CPP au fost prezenţi la inaugurare festivă a sălii renovate.

De la începutul activităţii sale în anul 2004, programul CPP a realizat 284 de proiecte. Victor Cebotari, directorul şcolii sportive din Sucleia s-a decis să aplice la CPP după ce a vizitat alte două proiecte deja finisate în oraşul Bender: „Repararea faţadei gimnaziului nr.2” şi „Instalarea gardului la gimnaziul nr.3”. După cum a menţionat V. Cebotari într-un interviu pentru Radio Novaia Volna în Transnistria: „Acest proiect a început din oraşe, dar eu mă refer la raionul Slobozia unde noi am fost primii dintre toate raioanele. De aceea eu sunt recunoscător tuturor care participă şi susţin această direcţie”.

În cadrul proiectului s-au mobilizat un număr mare de cetăţeni din Sucleia: colectivul de profesori şi părinţii, elevii şi absolvenţii, reprezentanţii administraţiei locale şi raionale,  agenţii economici şi mulţi alţii. Participanţii procesului de implementare au făcut cunoştinţă cu tehnici noi de organizare a resurselor şi de delegare a responsabilităţilor. Diferite categorii de cetăţeni au conlucrat pentru depăşirea obstacolelor şi pentru finisarea rapidă a lucrărilor. Oamenii au căpătat mai multă încredere în forţele proprii, au conştientizat beneficiile colaborării cu organizaţiile internaţionale şi APL. Ca rezultat comunitatea s-a unit pentru a soluţiona şi alte probleme sociale inclusiv cu sprijinul CPP.

Proiectul din Sucleia este cel de-al 12-lea proiect IREX implementat în Transnistria. Rezultatele comunităţii din Sucleia au fost pe larg promovate de mass media. Astfel, impactul proiectului a condus atât la sporirea prestigiului colectivului didactic al şcolii sportive din Sucleia, al părinţilor, al Administraţiei satului şi a raionului Slobozia, cât şi a jurnaliştilor implicaţi.

Charles Butts, directorul programului CPP pentru TV PMR: „Sunt foarte satisfăcut de lucru pe care l-au realizat. Noi le-am oferit 30.000 $, iar comunitatea s-a mobilizat şi a acumulat încă 6.000 $. Am avut o colaborare minunată cu populaţia şi Administraţia Publică Locală”.

Pentru mai multă informaţie accesaţi:   

http://cpp.irex.md/news-md/310696/