Turul național al afacerilor sociale
În Republica Moldova sunt întreprinderi și afaceri sociale, care pot fi exemplu pentru viitorii antreprenori și organizațiile societății civile, care vor să contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă. În acest sens, Centrul CONTACT, în parteneriat Fundația Est-Europeană și Asociația Businessului European a dat startul turului național al întreprinderilor sociale.
Prima vizită de studiu organizată a fost pentru circa 25 de reprezentanți/te a întreprinderilor sociale, parteneri/e și centre regionale de suport în afaceri. „Această vizită contribuie la schimbul de experiență, împărtășirea planurilor de viitor precum și preluarea celor mai bune practici pentru susținerea și dezvoltarea sectorului de antreprenoriat social” spune Liliana Porumb, coordonatoarea proiectului din cadrul Centrului CONTACT.
Întreprinderea socială Credem ECO, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima” și Fundația Hospice Angelus gazdele turului
Întreprinderea socială Credem ECO, Centrul de Instruire și Dezvoltare Personală „Anima” și Fundația Hospice Angelus au fost primele gazde ale turului afacerilor sociale. În cadrul vizitei, a fost prezentată istoria de creare a afacerilor sociale, impactul economic și social pe care acestea le aduc comunității, dar și experiența acumulată în procesul de dezvoltare a afacerii. Vizitatorii au putut adresa întrebări, care să îi ajute în practicarea businessului social, dar și tehnicile de rezistență în situații de criză.
Natalia Carafizi, beneficiara vizitei spune că „la locul organizării întreprinderii mai bine înțelegi și vezi detaliile legate de scopul afacerii, pașii întreprinși pentru aceasta, rezultatele și neajunsurile, inclusiv și posibilități de colaborare cu alte întreprinderi sociale”.
În același context, Ludmila Prociuc, o altă beneficiară, menționează că a descoperit persoane angajate cu deficiențe, însă motivate de a se implica și responsabile. „Este important să avem răbdarea și capacitățile de comunicare, care le-ar permite să se manifeste”, adaugă Ludmila.
Mai multe informații despre implicarea întreprinderii sociale „Credem ECO”, în criza umanitară, urmăriți în acest VIDEO
Turul național al afacerilor sociale se va încheia în luna septembrie 2022. În această perioadă, beneficiarii de granturi vor vizita întreprinderile și organizațiile care prestează servicii sociale precum: Floare de Cireș, Centrul Social Antiviolență de la Ciuciuleni, EcoVillage, EduJoc și Inițiativa Pozitivă, iar în anul 2023, experiențele acumulate în urma turului național vor fi împărtășite altor organizații și întreprinderi sociale internaționale, în cadrul unei vizite într-o țară europeană.
Acest tur este organizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică incluzivă și durabilă a țării” implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Centrul CONTACT și Asociația Businessului European, cu susținerea financiară a Uniunii Europene și cofinanțarea Suediei.