Ziaristii din Nordul Moldovei sunt instruiti in domeniul jurnalismului comunitarCirca 20 de ziaristi de la diferite medii de informare din orasul Balti, raioanele Edinet, Soroca, Floresti, Falesti, Rezina si Glodeni au fost instruiti, vineri, la Balti in domeniul jurnalismului comunitar, comunica Agentia Monitor Media.

Treningul pentru jurnalisti, cu genericul "Modelarea stirilor comunitare", a fost organizat de Agentia DECA-press in cadrul unui proiect finantat de Ambasada SUA in R. Moldova.

Vorbind despre necesitatea aplicarii jurnalismului de comunitate in presa locala, directorul Agentiei DECA-press, Vitalie Cazacu, a explicat ca acest model de jurnalism, cu o larga raspandire in presa americana, este aproape inexistent in mass media locale din Moldova. In plus, prin derularea acestui proiect, DECA-press, institutie care promoveaza de cativa ani jurnalismul de comunitate la nivel
national, isi propune sa initieze o retea a producatorilor de stiri comunitare in regiunea de nord, care ar rezulta un parteneriat profesional al "stiristilor", a mai spus Vitalie Cazacu.

In cadrul sesiunii, jurnalistii au fost familiarizati cu principiile, tendintele si realizarile jurnalismului comunitar, care se axeaza pe problemele omului de rand si ale comunitatilor locale. Participantii au obtinut abilitati in modelarea stirilor comunitare
si au stabilit temele si domeniile de referinta pentru aplicarea acestui tip de jurnalism.

Peste o saptamana, aceeasi componenta de jurnalisti urmeaza aplice in practica aptitudinile capatate. In cadrul unei sesiunii practice va fi organizata o conferinta de presa cu reprezentantul unei institutii regionale, dupa care jurnalistii vor realiza materiale ce vor fi publicate/difuzate prin intermediul institutiilor media din regiune.


Agentia DECA-press /-www.deca.md-/ activeaza din 1997.

Sursa: Monitor Media