frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Tinerii din Călărași - exemplu de implicare și activism civic

1Au participat la salubrizarea localităților, au plantat copaci, au reparat și pictat stațiile de așteptare și au împărțit torbițe ecologice în locul pungilor din plastic. Sunt realizările mai multor tineri din orașul Călărași și localitățile Nișcani, Tuzara, Țibirica și Meleșeni. Voluntarii au fost motivați și impulsionați de Asociația Obștească „Asociația Comunitară pentru Educație și Dezvoltare ASCED”, care a implementat două proiecte pentru tineri, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

 

6Alexandrina Panfil este unul dintre cei cinci tineri din Țibirica care a decis să se implice în dezvoltarea comunitară și să demonstreze că îi pasă, prin intermediul Proiectului „E-START”, inițiat de Asociația Obștească „Asociația Comunitară pentru Educație și Dezvoltare ASCED”.

„Timp de 7 luni am învățat, am analizat și, cel mai important, am acționat. Grupul de tineri din satul Țibirica a pus accent pe una dintre cele mai deranjante și alarmante probleme la moment - problema ecologică, prin inițiativa ,,Mediu curat - tineri sănătoși”. Am organizat o acțiune de salubrizare a unei porțiuni de drum, de circa 2 km, din satul Țibirica în urma căreia s-au strâns aproximativ 25 saci de deșeuri. Pentru ca rezultatul să fie de lungă durată, am încercat să mergem direct la sursă, astfel, am desfășurat o campanie de informare a sătenilor pentru a-i informa despre importanța protejării mediului înconjurător”, menționează tânăra.

Alexandrina mai spune că „cea de-a doua inițiativă a venit să completeze noua față, deja mai curată, a satului prin pictarea pereților unei stații de așteptare. Noi, tinerii, am putut să ne demonstrăm spiritul creativ și original prin pictarea unor desene pe pereții stației, după ce a fost restaurată. Minutele trec mai ușor atunci când este ,,Așteptare în artă ", acesta fiind titlul celei de-a doua inițiative”.

În cadrul proiectului „E-START” au fost încadrați câte cinci tineri din cele cinci localități. Unul dintre ei este Ludmila Țurcanu, care a participat la amenajarea unui scuar al tinerilor în satul Meleșeni. „Proiectul „E-START” ne-a ajutat să începem noul an cu dreptul. Am instalat două bănci în scuarul bibliotecii din localitatea noastră, pentru care am făcut o inaugurare simbolică, dar cu impact, la care au participat tinerii și oamenii din sat. În scuar am plantat și zece copaci de tei. Pe lângă aceasta, am reușit să salubrizăm o zonă din sat, în parteneriat cu primăria”, punctează Ludmila Țurcanu.

Iar Deniza Danu a mobilizat tinerii din Călărași să distribuie 100 de torbițe eco în schimbul pungilor din plastic. „Proiectul ne-a oferit o sumedenie de informații utile într-o formă veridică. Și nu doar atât, cu ajutorul informațiilor acumulate, am trecut la treabă, ne-am mobilizat și am creat frumosul în lucruri simple. Am organizat câteva acțiuni de salubrizare. Ne-am mobilizat și am organizat o activitate frumoasă, am colectat punguțe de plastic de la locuitorii orașului Călărași și le-am oferit în schimb o pungă eco, personalizată și un mare zâmbet din partea noastră”, afirmă Deniza.

12Tot în cadrul aceluiași proiect, tinerii din Nișcani au organizat o acțiune amplă de salubrizare în localitate și au sădit 120 de copaci, iar voluntarii din Tuzara au transformat două stații de așteptare în opere de artă și au participat la salubrizarea satului. „Acțiunile s-au desfășurat cu suportul oamenilor din cele cinci localități și a autorităților locale, declară coordonatoare de proiecte a Asociației Obștești „Asociația Comunitară pentru Educație și Dezvoltare ASCED”, Mariana Badan.

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, ONG-ul a implementat și proiectul „SUNT TÂNĂR-DECI MĂ IMPLIC”, un pas ferm în promovarea activismului civic și a participării tinerilor din orașul Călărași în identificarea, mediatizarea și soluționarea problemelor din comunitate.

„Menirea acestei inițiative a fost de a spori gradul de participare a tinerilor din mediul rural în soluționarea și conștientizarea problemelor din comunitate. În cadrul proiectului, 20 de tineri și-au dezvoltat abilitățile de a elabora și aplica strategii de advocacy și realiza articole de presă pentru o participare civică. A fost realizată și o expoziție de fotografii pentru a atrage atenția asupra problemelor comunitare, spune coordonatoare de proiect a Asociației Obștești „Asociația Comunitară pentru Educație și Dezvoltare ASCED”.

Mariana Badan mai adaugă că suportul UE a fost esențial în implementarea acestor acțiuni. Reprezentanta ONG-ului consideră că tinerii sunt cei care dispun de potențial, energie și creativitate pentru realizarea schimbărilor pozitive în societate și ar putea deveni cetățeni activi implicați la toate etapele dezvoltării comunitare, dacă li se oferă oportunități reale de învățare și abilitare.

Asociația Obștească „Asociația Comunitară pentru Educație și Dezvoltare ASCED” este beneficiara Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene (UE) și implementează proiectul „E-START. Educație și Suport Tinerilor Activi din Raionul Tău" în orașul Călărași și localitățile Nișcani, Tuzara, Țibirica și Meleșeni și proiectul „SUNT TÂNĂR-DECI MĂ IMPLIC” în orașul Călărași.

Programul de Granturi Locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor din Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerul proiectului pentru Regiunea Centru este Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă - AGER în parteneriat cu A.O. Agenția pentru Dezvoltare Regională „Habitat” (A.O. „Habitat”).



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola