frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Locuitorii din satul Zubrești, Strășeni au învățat să composteze deșeurile organice din gospodăriile lor

121625457 767540613825865 1698262444813157417 nChiar dacă localitatea dispune de un serviciu de colectare a deșeurilor, doar doi din zece săteni s-au abonat la el. Este realitatea din satul Zubrești, raionul Strășeni. Pentru a-i face pe oameni să conștientizeze importanța abonării la serviciul de evacuare a resturilor și achitarea taxei pentru conectare la rețeaua de canalizare, Asociația Băștinașilor „Zubrea” și autoritățile locale au organizat mai multe acțiuni de informare și salubrizare, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

De doi ani, Lidia Neagu adună deșeurilor în saci, care sunt evacuați lunar de un tractor. Serviciul de evacuare a resturilor a fost instituit de primărie cum trei ani. Lidia Neagu este printre puținii oameni din sat dispuși să achite o taxă simbolică pentru a scăpa de deșeuri fără a polua mediul ambiant.

„Din păcate, oamenii din sat încă nu conștientizează riscurile. În ultimii doi, pentru acest serviciu am achitat 120 de lei pe an. O taxă destul de mică. Din acest an, costul a fost majorat la 10 lei per persoană adultă. Până acum, achitam 5 lei lunar. E important să protejăm mediul în care trăim, deoarece ne afectează direct sănătatea”, specifică Lidia Neagu.

Autoritățile locale spun că doar 20 la sută din locuitorii satului sunt conectați la serviciul de evacuare a deșeurilor. După ce au interacționat cu oamenii, atât reprezentanții Asociației Băștinașilor „Zubrea”, cât și ai primăriei au conștientizat că foarte mulți localnici nu știu despre existența și importanța acestui serviciu. „Noi mereu credeam că oamenilor nu le pasă, dar în realitate, ei nu erau informați. De aceea, împreună cu ONG-ul, am intensificat acțiunile de informare. Scopul măsurilor a fost ca locuitorii să înțeleagă cât de importantă este conștientizarea consecințelor neabonării la serviciul de evacuare a resturilor, în prezent avem 100 de contracte, și achitarea taxei pentru conectare la rețeaua de canalizare, proiect aflat în implementare”, spune primarul satului Zubrești, Maria Manoli.

Pe123255555 780599895853270 8822835526194146634 nntru a-i convinge pe oameni de gravitatea situației, în cadrul proiectului „Cetățean informat- cetățean responsabil” implementat de Asociația Băștinașilor „Zubrea” în cadrul Programului de Granturi Locale al Uniunii Europene, au fost preluate 20 probe de apă din fântânile din localitate, pentru care s-au efectuat analizele de laborator.

„Rezultatele obținute sunt îngrijorătoare, pentru că denotă că apa din fântâni nu corespunde rigorilor pentru a fi consumată în calitate de apă potabilă, respectiv, utilizarea acesteia constituie un risc pentru sănătatea populației. Nici una dintre probele prelevate nu corespunde normelor”, a declarant reprezentanta Asociației Băștinașilor „Zubrea”, Olesea Harti.

Oamenii din localitate au fost informați despre oportunitatea de a participa la planificarea, implementarea și evaluarea serviciilor publice locale. Totodată, unii localnici au fost instruiți să gestioneze eficient resturile din gospodăriile lor. Maria Mogîldea este unul dintre ei. Femeia a rămas impresionată de ușurință cu care poate fi obținut compostul.

„Am învățat cum deșeurile organice pot fi transformate într-o masă prețioasă și cum se compostează gunoiul biodegradabil din gospodărie. Eu deja mi-am instalat o ladă și am început să depozitez în ea deșeurile pe straturi. Abia aștept să văd ce va ieși”, spune Maria Mogîldea.

Pentru a informa zubreștenii despre riscurile poluării mediului ambiant, reprezentanții Asociația Băștinașilor „Zubrea” au organizat mai multe adunări de cartier, în cadrul cărora au fost selectați cinci lideri de mahala, în calitate de membri ai comitetului cetățenesc pentru problemele de mediu.

„Părerea oamenilor contează! Implicarea lor ar aduce beneficii majore în soluționarea problemelor locale. Atunci când oamenii vor fi conștienți și se vor implica, vom identifica mai ușor, împreună, soluții. Asta înseamnă și durabilitate”, spune edilul Maria Manoli.

În localitate au fost organizate mai multe acțiuni de salubrizare. Elevii au contribuit la îmbunătățirea aspectului străzii „Drumul Școlii”. Directoarea liceului din sat, Olga Iachimciuc, a subliniat că elevii trebuie să înțeleagă modul în care deciziile și acțiunile lor afectează mediul. „Adevărata educație ecologică își va atinge scopul numai atunci când elevii, cetățenii de mâine, vor fi convinși de faptul că viața generațiilor viitoare depinde, într-o mare măsură, de implicarea lor”, precizează Olga Iachimciuc.

125571035 793822884530971 5364707701987163145 nElevii au fost informați și despre necesitatea colectării bateriilor uzate, a deșeurilor electronice și electrocasnice prin intermediul mai multor activități. „Copii au aflat despre consecințele depozitării acasă a acestor deșeuri, aruncării la groapa de gunoi, cât de tare poluează apele și solul. Am făcut campanii de colectare a bateriilor în școală”, menționează reprezentanta ONG-ului, Olesea Harti.

120314772 754255575154369 7983434893431858168 oOlesea Harti mai spune că „atâta timp cât doar autoritățile au încercat să soluționeze problema deșeurilor, impactul a fost foarte mic. Atunci când oamenii vor conștientiza rolul lor în acest proces, situația se va schimba radical. Lucrurile mari se fac cu răbdare și pași mici, dar siguri”, menționează membra A.O. Asociația Băștinașilor „Zubrea”.

 

AO Asociația Băștinașilor „ZUBREA” este beneficiara Programului de granturi locale al Uniunii Europene și implementează proiectul „Cetățean informat - cetățean responsabil” în satul Zubrești, raionul Strășeni.

Programul de granturi locale este lansat în baza Cadrului Unic de Sprijin a UE, acordat pentru Republica Moldova (2017-2020) din cadrul Instrumentului European de Vecinătate, prin intermediul proiectului „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” (2019-2021), finanțat de către Uniunea Europeană și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În Regiunea de Dezvoltare Centru, partenerii de implementare a proiectului sunt Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER și AO ADR "Habitat".

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola