Avertizare
  • JUser: :_load: Imposibil de încărcat utilizatorul cu ID: 62

COALITIA 2007 A LANSAT CEL DE-AL PATRULEA RAPORT PRIVIND SCRUTINUL ELECTORAL

Distribuie prietenilor:


Desi au fost inregistrate multiple incalcari, plangeri si sesizari, precum si un comportament neadecvat al unor membri ai comisiilor electorale, in linii mari, scrutinul din 3 iunie s-a desfasurat in conformitate cu legislatia electorala, a declarat joi, 14 iunie, presedintele LADOM, Paul Strutzescu, in cadrul conferintei de presa prilejuita de lansarea celui de-al patrulea raport al observatorilor LADOM si a raportului al cincilea de monitorizare a mass media, lansat de Coalitia Civica pentru Alegeri Libere si Corecte - Coalitia 2007, transmite Info-Prim Neo.

Potrivit lui Strutzescu, in acest scrutin Comisia Electorala Centrala (CEC) a demonstrat transparenta si o deschidere pozitiva fata de organismele nationale si internationale. In acelasi timp, unele consilii electorale de nivelul II au administrat alegerile partinitor si au admis mai multe incalcari, o parte datorandu-se lipsei de calificare a personalului. Aceasta lacuna s-a evidentiat in organizarea sectiilor electorale si a scrutinului propriu-zis, dar si in tergiversarea procesului de examinare a sesizarilor. Strutzescu spune ca observatorii au marcat un conflict de interese intre organele electorale de diferite nivele, precum si dublarea competentelor organelor electorale si a instantelor de judecata, care, in mare, nu au reusit sa aplice sanctiuni celor vinovati de comiterea incalcarilor electorale, precum si sa examineze competent sesizarile venite din partea concurentilor electorali.

Potrivit raportului, la 3 iunie au fost atestate mai multe incalcari, inclusiv numarul incomplet al membrilor birourilor electorale, deschiderea si inchiderea sectiilor de votare in alt timp decat cel obligatoriu, admiterea in cabinele de vot a cate 2-3 votanti, votarea in lipsa buletinelor de identitate, efectuarea agitatiei electorala in unele sectii, intimidarea votantilor etc. Potrivit lui Strutzescu, in acest scrutin s-a atestat un turism electoral de proportii. Doar in capitala, in listele electorale suplimentare au fost inclusi 1% din numarul total al alegatorilor, la Comrat - 6,4%, iar la Orhei - 14,4%.

La randul sau, presedintele Asociatiei Presei Independente, Petru Macovei, a relatat ca, in perioada 4-11 iunie, 26 de publicatii au continuat actiunile cu tenta electorala. In acest sens, s-a remarcat "Moldova Suverana" care a publicat un material jignitor si agresiv la adresa candidatului Partidului Liberal la functia de primar al capitalei, Dorin Chirtoaca, precum si alte materiale denigratoare la adresa opozitiei si laudabile la adresa comunistilor. In acelasi timp, mai multe ziare locale continua sa favorizeze actuala conducere a raioanelor, inscrisa in cursa electorala in turul II al alegerilor, spune Macovei.

Referindu-se la audiovizualul din RM in perioada de dupa turul I de scrutin, publicistul Nicolae Negru de la Centrul Independent de Jurnalism a declarat ca Televiziunea publica si Radioul National nu au redus practica de favorizare a PCRM, desi au pus pe post si unele declaratii ale partidelor de opozitie. Totodata, "Antena C" a devenit o portavoce a partidului de guvernamant, continuand, impreuna cu postul TV NIT, sa ignore opozitia. Postul de radio "Vocea Basarabiei" au promovat anticomunismul, iar postul N 4, spre deosebire de perioadele precedente, a folosit ca sursa de informare nu numai CEC, dar si unele partide politice si a transmis stiri critice privind realitatea capitalei.

Potrivit lui Negru, dupa ce "Euro TV" a pus pe post cateva reportaje despre incalcarile din ziua alegerilor, filmate la sectiile de votare, in sediul televiziunii a descins politia.

Coalitia 2007 va continua monitorizarea si in turul doi al alegerilor locale din R. Moldova.

 


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet