22 de tineri și tinere au învățat cum să promoveze democrația și să fie activi/e civic



22 de studenți/studente și absolvenți/absolvente de la diferite universități din Republica Moldova au finalizat cu succes școala de iarnă „Democrația aplicată”, organizată în perioada 30 ianuarie – 2 februarie 2020 la Eco Resort Butuceni. Tinerii/tinerele au învățat ce înseamnă democrația, cum să gândească critic și cum pot fi activi/e civic pentru a aduce schimbări pozitive în societate.

La școala de iarnă „Democrația aplicată” am învățat câteva lucruri, care după mine sunt esențiale: că succesul unui om implică muncă, perseverență, voință dedicație și atitudine; că democrația este un fenomen ce necesită a fi alimentat continuu cu toleranță, transparență, egalitate și respect și că un stat este cu adevărat desăvârșit doar atunci când drepturile omului sunt puse la loc de căpătâi” – Cristina Balaur, participantă la școala de iarnă. 

În prima zi, participanții/participantele au fost întâmpinați/întâmpinate cu un cuvânt de salut din partea organizatorilor școlii de iarnă, domnul Adam AMBERG, Consilier/Șef al Secției Cooperare pentru Dezvoltare la Ambasada Suediei, domnul Vladislav GRIBINCEA, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și domnul Sorin IONIȚĂ, președintele organizației Expert-Forum din România (EFOR). Vorbitorii au subliniat importanța democrației în dezvoltarea unui stat unde există supremația legii și respectul față de drepturile omului și au salutat interesul tinerilor/tinerele activi/active din Moldova de a deveni promotori ai democrației.

Sesiunile de instruire au început cu o lecție de leadership și motivație personală de la Peter-Vlad IANUȘEVICI, trainer și președinte al Academiei „Nicolae Dumitrescu”. Tinerii/tinerele au creat o viziune proprie a Moldovei peste 30 de ani și au discutat cum pot deveni parte a unei schimbări pozitive a acestei țări. Sorin IONIȚĂ a vorbit cu participanții/participantele despre importanța alegerilor și partidelor politice într-o democrație și starea de lucruri în Republica Moldova. Au urmat dezbateri și schimb de opinii cu Vladislav GRIBINCEA despre importanța justiției, asigurarea independenței sistemului judecătoresc și rolul societății civile într-o democrație. Pe final de zi, absolvenții edițiilor precedente a școlii „Democrația aplicată”, Marin CHIHAI și Adrian NACU, au povestit despre propriile reușite și provocări ale activismului civic.

Ziua a doua a școlii de iarnă a fost dedicată bunei guvernări, alegerilor, partidelor politice și combaterii corupției. Sorin IONIȚĂ, le-a vorbit tinerilor/tinerelor despre buna guvernare, democrație și dezvoltare, iar Septimius PÎRVU, manager de proiecte la EFOR – despre clientelismul din bani publici. Mai târziu, participanții/participantele au dezbătut împreună cu Alina ANDRONACHE de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare despre ce înseamnă discriminare și care sunt prejudecățile dominante în societatea noastră. Sesiunile de instruire au continuat cu discuții despre instrumentele existente în combaterea corupției și avertizorii de integritate cu Ion GUZUN, consilier juridic la CRJM, precum și despre jurnalismul de investigație cu Mariana RAȚĂ, jurnalistă și directoare de știri la TV8. Seara celei de-a doua zi a culminat cu prezentarea videourilor create de participanți/participante prin care aceștia îndemnau publicul să meargă la vot și premierea celor mai reușite creații.

În următoarea zi a școlii de iarnă, tinerii/tinerele au fost antrenați/antrenate în exerciții de deconspirare a știrilor false împreună cu Sorin IONIȚĂ și au aflat despre cele mai des utilizate tehnici de manipulare informațională cu Petru MACOVEI, directorul executiv al Asociației Presei Independente. Vladislav GRIBINCEA i-a îndrumat pe tineri/tinere cum să aibă acces la informații de interes public și le-a vorbit despre situația dosarelor moldovenești la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La final de zi, Nicoleta COJUHARI, manager web și rețele sociale la CRJM, a discutat cu tinerii/tinerele despre rețele sociale și rolul lor în mobilizarea și solidarizarea societății, precum și apărării și răspândirii valorilor democratice.

În ultima zi, tinerii/tinerele au învățat de la Septimius PÂRVU cum să facă campanii de advocacy și să ceară respectarea propriilor drepturi printr-o serie de simulări practice. Andrei BRIGHIDIN de la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurării egalității le-a explicat participanților/participantelor care sunt limitele între libertatea de exprimare și discursul de ură, iar domnul Valentin ROȘCA de la EcoContact le-a vorbit despre aspectele legale privind protecția mediului înconjurător. Ziua s-a finalizat cu sesiunea domnului Maxim CATANOI, expert IT, unde participanții/participantele au învățat tehnici de protejare a datelor personale în spațiul online.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Suport instituțional pentru dezvoltarea organizației” implementat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova și finanțat de Suedia.