Moldova viitorului prin prisma designerilor și arhitecților



Lume bună, atmosferă degajată și idei nonconformiste au fost doar cateva din ingredientele discuției publice de ieri seara, adunate sub cupola recent inauguratului Artcor.

Irex Europe și partenerul media  - portalul Locals.md, au vrut să afle cum apare în imaginația oamenilor Chișinăul viitorului, invitând la discuția publică: arhitecți, designeri de interior și exterior, experți pe urbanism și amenjare, jurnaliști și în general oameni interesați de soarta urbei.

Discuția a pornit de la reportajul realizat de stagiarului programului IREX Europe, Maxim Poleacov, pentru locals.md, în care autorul adresează o serie de întrebări unui grup de tineri arhitecți și designeri,  viziunile și ideile acestora continuîndu-și firul logic în cadrul discuției la care au participat în jur de 50 de persoane și care a fost moderată de Ana Dubeli de la locals.md și Valentina Botnaru de la Irex Europe.

Multifuncționalitatea orașului a stîrnit un val de dezbateri din partea audienței, participanții prezentând viziunea lor despre cum acest lucru trebuie să se întîmple: trotuare adaptate pentru toate categoriile de pietoni, veceuri publice construite și amenajate, transport public funcțional și trafic rutier redus, creșterea suprafețelor cu spații verzi, a tomberoanelor, a locurilor de joacă pentru copii și recreere pentru tineri și încă multe alte idei pe care le-au argumentat cu cifre, detalii și plan de implementare. Domeniile prioritoare pentru majoritatea participanților rămân a fi: reamenajarea trotuarelor și a parcarilor și spatiilor verzi. Doleanțele sunt urmate în egală măsură de consolidarea unui mecanism de implicare a societatii civile, restaurarea și conservarea monumentelor istorice și îmbunătațirea sistemului de canalizare.

Pe final, concluziile serii au condus spre ideea că înainte de toate este necesară o viziune clară și unitară a dezvoltării urbane, consolidarea unei mase critice de cetățeni care vor contribui prin acțiuni concrete la dezvoltarea unei capitale multifuncționale.Arcor2Artcore3Atrcor1