Moldova viitorului prin prisma designerilor și arhitecților

Distribuie prietenilor:Lume bună, atmosferă degajată și idei nonconformiste au fost doar cateva din ingredientele discuției publice de ieri seara, adunate sub cupola recent inauguratului Artcor.

Irex Europe și partenerul media  - portalul Locals.md, au vrut să afle cum apare în imaginația oamenilor Chișinăul viitorului, invitând la discuția publică: arhitecți, designeri de interior și exterior, experți pe urbanism și amenjare, jurnaliști și în general oameni interesați de soarta urbei.

Discuția a pornit de la reportajul realizat de stagiarului programului IREX Europe, Maxim Poleacov, pentru locals.md, în care autorul adresează o serie de întrebări unui grup de tineri arhitecți și designeri,  viziunile și ideile acestora continuîndu-și firul logic în cadrul discuției la care au participat în jur de 50 de persoane și care a fost moderată de Ana Dubeli de la locals.md și Valentina Botnaru de la Irex Europe.

Multifuncționalitatea orașului a stîrnit un val de dezbateri din partea audienței, participanții prezentând viziunea lor despre cum acest lucru trebuie să se întîmple: trotuare adaptate pentru toate categoriile de pietoni, veceuri publice construite și amenajate, transport public funcțional și trafic rutier redus, creșterea suprafețelor cu spații verzi, a tomberoanelor, a locurilor de joacă pentru copii și recreere pentru tineri și încă multe alte idei pe care le-au argumentat cu cifre, detalii și plan de implementare. Domeniile prioritoare pentru majoritatea participanților rămân a fi: reamenajarea trotuarelor și a parcarilor și spatiilor verzi. Doleanțele sunt urmate în egală măsură de consolidarea unui mecanism de implicare a societatii civile, restaurarea și conservarea monumentelor istorice și îmbunătațirea sistemului de canalizare.

Pe final, concluziile serii au condus spre ideea că înainte de toate este necesară o viziune clară și unitară a dezvoltării urbane, consolidarea unei mase critice de cetățeni care vor contribui prin acțiuni concrete la dezvoltarea unei capitale multifuncționale.Arcor2Artcore3Atrcor1


Distribuie prietenilor:


Articolele publicate din 1 iunie 2020 nu au fost supuse verificarilor

logoStarNet

Hostingul si serviciile internet pentru administrarea portalului CIVIC.MD sunt oferite gratuit de compania Starnet

Logati-va cu una din retelele sociale pentru a crea un cont nou. Puteti modifica datele de acces si alege o parola dupa crearea contului.