„Europa în vizor”, platforma ce apropie jurnaliștii din Moldova și Germania
Republica Moldova și realitățile ei, prin ochii ai 12 tineri jurnaliști germani. Moldova și provocările ei în contextul cooperării cu Germania și cu Uniunea Europeană, prin ochii ai zece tineri jurnaliști moldoveni. Totul – pe platforma http://www.europe-in-sight.eu/, lansată la mijloc de decembrie 2018 și care este rezultatul unui proiect de o jumătate de an, realizat de Deutsche Gesellschaft e.V. de la Berlin și Școala de Studii Avansate în Jurnalism de la Chișinău.
Finanțat de Ministerul Federal de Externe, Proiectul moldo-german „Europa în vizor: rețeaua moldo-germană de jurnaliști pornește online!” a fost conceput drept o modalitate de a reflecta, prin media, cele mai importante aspecte ale politicilor locale de dezvoltare, dar și ale punerii în aplicare a Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova. Iar astfel, să stimuleze extinderea cooperării politice și economice în baza Politicii Europene de Vecinătate (PEV).
De facto, proiectul și-a propus să aducă mai aproape tineri jurnaliști din Republica Moldova și din Germania, iar odată cu această – să creeze o punte în plus și între cele două țări. Pentru că, se știe, întotdeauna este loc pentru o mai bună cunoaștere.
Prima etapă a proiectului a avut loc la Chișinău, în săptămâna 16-23 septembrie, când Școala de Studii Avansate în Jurnalism i-a găzduit pe cei 12 tineri jurnaliști germani, veniți să descopere Republica Moldova. A fost o săptămână intensă, cu întrevederi formale și mai puțin formale, cu vizite la instituții de stat – ministere, Parlament, ambasade –, dar și la posturi TV sau organizații neguvernamentale. Subiectele abordate au fost la fel de diverse – realitățile politice și socio-economice din Republica Moldova, procesul de integrare europeană și relațiile bilaterale cu Germania, alegerile parlamentare din februarie 2019, fenomenul exodului de creiere și cel al migrației – jurnaliștii germani veniseră bine pregătiți la Chișinău...
Vizita de răspuns la Berlin a avut loc în săptămâna 4-11 noiembrie a.c. Din echipa chișinăuiană au făcut parte jurnaliști care deja muncesc în diverse redacții, dar și studenți și absolvenți ai ȘSAJ, pentru care acest proiect a reprezentat o șansă în plus pentru dezvoltarea profesională. Și la Berlin, jurnaliștii au mers la autorități publice și ONG-uri, au aflat care sunt prioritățile Ambasadei Republicii Moldova în Germania, au participat la una dintre cele mai populare emisiuni TV matinale din țară și s-au documentat pentru materialele pe care le-au scris imediat cum au revenit acasă. Printre cele mai frecvente întrebări au fost cele privind combaterea, de către autoritățile de la Chișinău, a corupției, reforma justiției, dezvoltarea unui stat de drept și a democrației, și promovarea unei prese libere și independente.
Nu în ultimul rând, tinerii jurnaliști s-au axat și pe poveștile umane, rezultate – direct sau indirect – din cooperarea Republicii Moldova cu Germania și cu UE. În opinia lui Sebastian Rösner, coordonatorul german al proiectului, reușita acestuia constă nu doar în produsele media realizate, dar mai ales în conexiunea rezultată între jurnaliștii germani și cei moldoveni. „Ei au comunicat, s-au distrat și s-au ajutat reciproc în identificarea subiectelor și a surselor necesare – de facto, chiar dacă au semnat individual textele, ei au muncit în echipă – , astfel încât putem spune că ne-am atins scopul de a crea o rețea de jurnaliști”, este convins dl Rösner.
Toate produsele media realizate în cadrul proiectului – articole, podcasturi, galerii foto, secvențe video, inserate în interviuri, reportaje și povești de succes – au fost publicate pe site-urile redacțiilor unde muncesc participanții la proiect. Totodată, ele pot fi găsite in corpore, în limba engleză, pe http://www.europe-in-sight.eu – platforma realizată în premieră, în Republica Moldova, cu concursul Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și care va fi utilizată, pe viitor, de studenții ȘSAJ.