Alegerile parlamentare pentru locuitorii regiunii transnistrene nu au fost nici libere, nici corecte



Alegerile de pe 5 aprilie 2009, desfasurate in regiunea transnistreana, s-au caracterizat prin obstacole create de autoritatile de la Tiraspol, pe de o parte, si neglijenta autoritatilor constitutionale fata de realizarea dreptului la vot al cetatenilor sai din acest teritoriu, pe de alta parte. La aceasta concluzie au ajuns expertii Promo-Lex, ce au lansat astazi Raportul final privind monitorizarea procesului electoral in regiunea transnistreana a Republicii Moldova la alegerile parlamentare 2009.

Promo-Lex este de parere ca participarea cetatenilor din regiunea transnistreana la alegeri ramine o formalitate, limitata, de regula, la procedura de aplicare a stampilei „votat" in buletinul de vot si la plasarea buletinului in urna. Pentru cetatenii din regiunea transnistreana au fost deschise doar 10 sectii de votare, amplasate in localitatile limitrofe ale regiunii, aflate sub controlul organelor constitutionale, fapt ce incalca flagrant Codul Electoral, ce prevede ca sectiile de votare sunt constituite pentru un numar de cel putin 30 si cel mult 3000 alegatori. Pe de alta parte, CEC a editat doar 14500 buletine de vot pentru un numar de circa 223580 potentiali alegatori, excluzind din start posibilitatea participarii la vot a 209080 cetateni din acest teritoriu, ceea ce constituie de fapt peste 8% din numarul total al alegatorilor din Moldova. În acest context, doar 4042 alegatori din regiunea transnistreana au votat, ceea ce reprezinta aproximativ 50% din numarul participantilor la scrutinul parlamentar precedent.

„Desfasurarea unor alegeri democratice nu este posibila fara respectarea drepturilor omului, in special a libertatii de exprimare si a presei, libertatii de a circula in interiorul tarii, libertatii de intrunire si libertatii de asociere in scopuri politice.  Alegerile parlamentare pentru locuitorii regiunii transnistrene s-au desfasurat cu multiple incalcari. Au fost inregistrate numeroase cazuri de intimidare si persecutare a populatiei din regiunea transnistreana, in vederea determinarii lor sa nu participe la scrutinul electoral. Astfel, putem afirma cu siguranta ca scrutinul nu a fost nici liber si nici corect", a declarat Pavel Postica, jurist Promo-Lex.

Administratia de la Tiraspol s-a exprimat suficient de categoric in numele tuturor locuitorilor regiunii, impotriva participarii la vot, incercind astfel sa influenteze atit atitudinea persoanelor cit si atmosfera in societate. Astfel, alegatorii din regiune au invocat 3 obstacole majore in vederea participarii lor la alegeri: aplicarea stampilei in fisa de insotire a buletinului de identitate, controlul riguros si inregistrarea la posturi, precum si eventuala inregistrare a lor de catre serviciile secrete din regiune la sectiile de votare.

Promo-Lex declara ca alegatorii nu au avut posibilitatea deplina de a se informa despre scrutinul din 5 aprilie, despre candidatii electorali si platformele lor electorale. Pe de o parte, activitatile concurentilor electorali in acest teritoriu au fost modeste, fiind inregistrate putine cazuri de implicare si informare electorala a alegatorilor. Pe de alta parte, mass-media nu au abordat problemele ce tin de informarea echidistanta a populatiei privind procesul electoral din Moldova. Ca rezultat, influenta surselor mass-media regionale a prevalat si a dus la absenta masiva a locuitorilor regiunii la sectiile de votare.

Perioada post-electorala, in special dupa declansarea protestelor din Chisinau, a fost marcata de intensificarea verificarilor la posturile de control. În perioada post-electorala nu au fost raportate cazuri de concediere de la serviciu a persoanelor care au participat la scrutin, desi in campania electorala au fost inregistrate mai multe amenintari in acest sens.

Expertii Promo-Lex recomanda autoritatilor realizarea unor actiuni in scopul imbunatatirii procesului de vot in regiunea transnistreana. Printre acestea se numara: modificarea unei serii de prevederi ale Codului Electoral, inclusiv constituirea birourilor electorale separate pentru regiunea transnistreana si crearea unor conditii optimale pentru a incuraja cetatenii sa participe mai activ, alocarea mijloacele financiare necesare deschiderii si dotarii a 500 sectii de votare pentru regiunea transnistreana, asigurarea securitatii tuturor sectiilor de votare, asigurarea cu asistenta juridica calificata, gratuita din partea statului si/sau a concurentilor electorali pentru persoanele retinute sau persecutate de catre reprezentantii structurilor de forta din regiunea transnistreana, investigarea tuturor cazurilor care au creat obstacole in calea exercitarii drepturilor electorale in regiunea transnistreana si sanctionarea conform legislatiei in vigoare a tuturor persoanelor culpabile.

Asociatia "Promo-LEX" este membra a Coalitiei Civice pentru Alegeri Libere si Corecte "Coalitia 2009". Proiectul este sustinut financiar de Fundatia Eurasia din resursele acordate de Agentia Suedeza pentru Dezvoltare si Cooperare Internationala (Sida/Asdi) si Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

 

Versiunea integrala a raportului in varianta romana poate fi accesat aici:

http://www.promolex.md/index.php?module=publications.

 

Pentru informatii suplimentare va rugam sa contactati: Juristul Asociatiei Promo-Lex, Pavel Postica, tel. (+373 22) 45 00 24, e-mail: info@promolex.md.