frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Parteneriat estic: ÃŽncetarea torturii si intimidarii in Republica Moldova

ai_logo.jpg(Bruxelles, 7 mai) Uniunea Europeana trebuie sa puna urgent in discutie problema privind incalcarile in masa ale drepturilor omului care au avut loc recent in Moldova, declara Amnesty International in ajunul Summit-ului de lansare a Parteneriatului Estic, desfasurat la Praga, in cadrul caruia UE intentioneaza sa-si consolideze relatiile cu Moldova si cu alte cinci state din spatiul ex-sovietic. 

Într-o scrisoare adresata Presedintiei cehe, Amnesty International face apel catre UE sa insiste asupra faptului ca tortura si alte forme de maltratare nu pot fi tolerate in nici o circumstanta si ca societatea civila trebuie sa fie poata activa liber, fara a fi hartuita.

"Peste 200 de persoane au confirmat recent ca au fost torturate in timp ce se aflau in custodia fortelor de politie", a comunicat Nicolas Beger, directorul oficiului Amnesty International in UE. "A trecut exact o luna de la abuzurile autoritatilor, iar UE trebuie sa profite de aceasta oportunitate, pentru a exercita presiuni asupra Moldovei, pentru ca aceasta sa asigure ca faptasii vor fi judecati in cadrul unor procese echitabile."

Sute de persoane, inclusiv minori, au fost retinute in Moldova in urma protestelor care au avut loc la data de 6 aprilie. Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu aplicarea excesiva a fortei de catre colaboratorii de politie in urma demonstratiilor, a torturii in masa si a tratamentului degradant in timpul detentiei, esecul autoritatilor de a distinge persoanele suspectate de comiterea crimelor de cele care si-au exercitat in mod pasnic drepturile la libera exprimare si la libera intrunire.

Cu parere de rau, acum autoritatile moldovenesti, dupa toate aparentele, pedepsesc societatea civila pentru ca aceasta si-a exprimat parerea. Organizatiile non-guvernamentale, inclusiv Amnesty International, sunt supuse unor investigatii fara precedent initiate de catre Ministerul de Justitie si unui control strict din partea autoritatile fiscale.

 "Uniunea Europeana are obligatia sa sustina aparatorii drepturilor omului si sa asigure ca respectarea drepturilor omului este fundamentul unei relatii de cooperare strinse, inclusiv Parteneriatul Estic", a declarat Beger.

www.Amnesty.MD
tel.: /+373-22/ 83-58-08, ext. 13
fax: /+373-22/ 290-927
mob.: + 373-69-33-78-41
mob.: + 373-79-99-35-30
e-mail: media@amnesty.md


 

 

 

 

 

 

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola