Seminar practic pentru specialiști în domeniul integrării sociale a tinerilor din Republica Moldova și Ucraina



În perioada 12-14 februarie 2018, 30 specialiști în domeniul integrării sociale a tinerilor din Republica Moldova și Ucraina participă la un seminar practic unde vor cunoaște Serviciile de Integrare Socio-Profesională destinate tinerilor din R. Moldova și regiunea Cernăuți.

Viorica Matas, directorul CSSCF a menționat că ”Programul seminarului este foarte intens și, în același timp și variat. Astfel, timp de 3 zile, specialiștii vor studia sistemul de servicii pentru tineri din R. Moldova și din Ucraina, participând la ateliere practice precum:

  • Planificarea în carieră: de la teorie la practică;
  • Dezvoltarea cetățeniei active și a participării civice la tineri;
  • Dezvoltarea abilităților de viață a tinerilor. Luarea deciziilor.

Totodată specialiștii din R. Moldova vor cunoaște serviciul de mentoring implementat în Ucraina și practicile pozitive de dezvoltare a abilităților de viață a tinerilor promovate de ONG-rile din țara vecină.  Pentru un schimb eficient de experiență, au fost invitate organizațiile A.O. INTECO și A.O. DEMOS care vor povesti celor prezenți despre Grupul Local de Inițiativă din satul Colibași, Cahul și, respectiv, despre Serviciul de Integrare Socio-Profesională SVIS-Moldova.

În ziua a III-a sunt planificate vizite de studiu și schimb de experiență  în domeniul planificării carierei la  Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA), ATOFM, Chișinău, Insula Speranțelor și Misiunea Socială Diaconia.”

”Datorită Programului de Cooperare Transfrontalieră Moldova – Ucraina și a  donatorilor din Uniunea Europeană am reușit să unim acest grup de specialiști care vor putea împărtăși experiența lor bogată și variată în lucrul cu tinerii, astfel sporind calitatea serviciilor prestate/ destinate acestora.” – a declarat Igor Mosin, reprezentantul ”Clubului tinerilor ucraineni” din Cernăuți, Ucraina.

Evenimentul are loc în cadrul proiectului ”Facilitarea comunicării interpersonale în domeniul social, cultural şi educaţional între tinerii din Republica Moldova şi Regiunea Cernăuţi (Ucraina), în special cei care părăsesc sistemul de protecție  implementat de Centrul de Servicii Sociale pentru Copil si Familie (CSSCF) în parteneriat cu Filiala din Moldova a Asociației Amici dei Bambini și ”Clubul tinerilor ucraineni” din Cernăuți, Ucraina, în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Moldova – Ucraina, co-finanţat de Uniunea Europeană.