frule

Cu sprijinul AICS, Ai.Bi își reînnoiește angajamentul față de familiile și copiii refugiați în R. Moldova din cauza războiului din Ucraina

PROIECT NR. AID 012832 PACE: PROTECȚIE, ACCEPTARE, CULTURĂ, EDUCAȚIE FINANȚAT DE AGENȚIA ITALIANĂ PENTRU COOPERARE ȘI DEZVOLTARE

Cu sprijinul AICS, Ai.Bi își reînnoiește angajamentul față de familiile și copiii refugiați în R. Moldova din cauza războiului din Ucraina

Proiectul implementat de Asociația Ai.Bi – Amici dei Bambini în Moldova, cu suportul Agenției Italiene pentru Cooperare și Dezvoltare, își propune să implice 1650 de copii și să contribuie la bunăstarea psihosocială a 650 de familii de refugiați ucraineni.
De la începutul conflictului dramatic izbucnit în Ucraina, la 24 februarie 2022, una dintre primele țări (care, deși nu a fost implicată direct în ostilități, dar care a suferit de pe urma consecințelor imediate ale războiului), a fost, fără îndoială, Republica Moldova – o țară mică, cu o populație de nici 3 milioane de locuitori, al cărei hotar cu Ucraina se întinde pe o suprafață de 939 de kilometri. Fiind o țară de graniță, Moldova a fost martora unui flux uriaș de persoane strămutate pe teritoriul său încă din primele zile de exod al cetățenilor ucraineni. Nivelul de primire, deschiderea și generozitatea de care a dat dovadă Republica Moldova, au atins cote maxime, transformând-o rapid în țara europeană cu cel mai mare număr de refugiați în raport cu populația locală.

Angajamentul pe termen lung al Asociației Ai.Bi. în Moldova 

Având în vedere situația și fiind avantajată de o prezență stabilă, de peste 20 de ani în Republica Moldova, Asociația Ai.Bi. - Amici dei Bambini (ISA – Instituție activă în Sectorul Asociativ), a pornit imediat o serie de inițiative în Moldova cu genericul #CopiiPentruPace; toate aceste acțiuni s-au desfășurat în colaborare cu filiala sa locală, fiind orientate atât spre primirea refugiaților la intrarea în Țară, cât și spre organizarea activităților în sprijinul familiilor și copiilor.
Astăzi acest angajament se reînnoiește și devine mai consolidat prin implementarea unui proiect nou în Republica Moldova, finanțat de Agenția Italiană pentru Cooperare și Dezvoltare de la Kiev
– proiectul PROTECȚIE, ACCEPTARE, CULTURĂ, EDUCAȚIE pentru integrarea familiilor de refugiați din Ucraina strămutate în comunitățile moldovenești.
Proiectul va fi implementat timp de 15 luni, în colaborare cu partenerii locali – Asociația „DEMOS” și A.O. „Centrul de Cooperare Sud” (CCSud), având obiectivul de a promova incluziunea familiilor refugiate în Republica Moldova printr-o intervenție multisectorială ce prevede activități educaționale pentru copiii ucraineni și moldoveni și acțiuni de facilitare a accesului la servicii pentru îngrijitorii copiilor refugiați.
Acțiunile se vor desfășura preponderent în 5 raioane ale Țării (Edineț și Dondușeni, în zona de nord, și Ștefan Vodă, Anenii Noi și Căușeni, în zona de sud), unde se atestă o populație mai mare de familii cu copii strămutați temporar din Ucraina.

Beneficiarii și intervențiile proiectului PACE

Principalii beneficiari ai noului proiect implementat de Asociația „Amici dei Bambini” sunt copiii ucraineni și îngrijitorii lor refugiați în Republica Moldova din cauza războiului. În același timp, de acțiunile desfășurate în zonă vor beneficia și comunitățile-gazdă din satele ce participă la programul ludotecilor și Ludobusului (o bibliotecă de jocuri pe roți, înființată în proiectele anterioare ale Ai.Bi.); totodată, vor beneficia de proiect familiile aflate în dificultate financiară, care vor avea acces la vouchere de cumpărături, dar și directorii de școli și profesorii implicați în activități de formare, cu scopul ca școlile respective să devină, ulterior, niște spații mai incluzive și mai primitoare pentru copiii ucraineni refugiați.
Activitățile care se vor desfășura pe parcursul celor 15 luni de proiect, se vor concentra, în principal, pe domeniile Educație, Sănătate, Protecție și Primă-Urgență, Distribuție și Transport, cu o serie de intervenții interconectate care se vor desfășura în funcție de trei direcții. Prima este cea de consolidare a rețelei de ludoteci create în cadrul intervențiilor realizate de Ai.Bi. în ultimii doi ani. A doua direcție vizează îmbunătățirea capacităților școlilor pentru integrarea la studii a copiilor ucraineni, iar a treia direcție vizează îmbunătățirea accesului la sistemul de protecție temporară.
În total, se preconizează implicarea în activități ludice, psiho-sociale și educaționale a unui număr de 1650 de copii care locuiesc în zonele vizate de proiect și îmbunătățirea condițiilor pentru bunăstarea psihosocială a membrilor din 650 de familii de refugiați ucraineni, fiind susținuți în procesul lor de integrare în comunitățile-gazdă.

Acest proiect face parte din Inițiativa de Urgență, ca răspuns la nevoile populației afectate de conflictul din Ucraina și din țările învecinate (AID 012832), condusă de Agenția Italiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul, cu o finanțare de 46,5 milioane de euro, are scopul principal de a oferi asistență salvatoare de vieți multisectorială, în zonele direct afectate de conflict, precum și în regiunile învecinate, unde se înregistrează un număr mare de refugiați. Obiectivul programului AICS, realizat prin colaborarea a 27 de Organizații ale Societății Civile, este de a valorifica și extinde succesele obținute în perioada 2022-2023 cu implementarea Inițiativei de „Primă urgență 2022-2023” (AID 012600), prin care a fost oferită asistență unui număr de peste 20.000 de persoane prin intermediul a 14 proiecte, concentrate în mod prioritar pe domeniile de sănătate, educație și protecție.

Ai.Bi. - Asociația Amici dei Bambini ISA

Asociația Amici dei Bambini ISA este o mișcare de familii care activează din anul 1986 în Italia și în peste 30 de țări din întreaga lume (Europa de Est, America, Africa și Asia) pentru a oferi fiecărui copil abandonat o familie și pentru a-i garanta dreptul de a se simți FIU.

În fiecare zi, în întreaga lume, Amici dei Bambini luptă pentru a combate fenomenul abandonului: o adevărată urgență umanitară care, spre deosebire de foamete, boli și războaie, care sunt prezente mai ales în țările în curs de dezvoltare, este comună tuturor țărilor lumii, ce ia dimensiuni din ce în ce mai alarmante. Potrivit unei estimări bazate pe un raport Unicef de acum câțiva ani, în lume există cel puțin 200 de milioane de copii abandonați. În Italia, există peste 30.000 de copii „în afara familiei”. „Amici dei Bambini” intervine acolo unde se manifestă abandonul: în orfelinate, instituții rezidențiale, centre de îngrijire... în toate acele realități în care îngrijirea le permite doar să „supraviețuiască”, dar nu și să trăiască pe deplin - pentru că le lipsește dragostea unei familii care să-i facă să se simtă cu adevărat „FII AI LOR”.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola