15 tineri din regiunea transnistreana au participat la un training pe tema voluntariatului



„Cea mai mare recompensa pentru  munca unei persoane nu este ceea ce primeste pentru ea, dar ceea ce devine datorita ei" spunea John Ruskin. Sub acest motto 15 tineri din regiunea transnistreana a R. Molova au participat timp de 1 zi si jumatate la trainingul „Voluntariatul in cadrul comunitatii mele", organizat de Asociatia „Promo-LEX" in perioada  7-8 februarie 2009.

Evenimentul s-a desfasurat la Baza de Odihna "La Popas" din satul Cocieri, raionul Dubasari. Participanti la training, in mare parte au fost elevi din institutiile de invatamint din regiunea transnistreana cu atitudine civica, care opteaza pentru schimbare in comunitatea sa.

Tinerii, deja implicati drept voluntari in cadrul Consiliilor Locale de Tineri, a grupurilor de initiativa sau a ONG cu experienta, au beneficiat de  o abordare clara si accesibila  a notiunii de voluntariat.

Reprezentarea geografica a cuprins, elevi din  or. Dubasari, s. Dorotcaia, or. Ribnita si or. Grigoriopol.

Trainingul a avut drept scop stimularea implicarii tinerilor in viata comunitatii prin actiuni de voluntariat, dar si promovarea acestor activitati in comunitate. Totodata, datorita metodei cognitiv - aplicative de organizare  a trainingului tinerii si-au dezvoltat abilitatile de comunicare, au gindit creativ dezvoltind idei noi si activitati concrete.

Participantii au fost instruiti nu doar asupra notiunilor generale privind voluntariatul (principii, aspecte, drepturi si obligatii ale voluntarului), dar au aflat si in baza exercitiilor practice care sunt avantajele activitatii de voluntariat. Lucru in grup si dezbaterea temelor actuale lor a insemnat un pas important pentru dinsii intru dezvoltarea abilitatilor de argumentare si prezentare a ideilor sale catre un public nou.

Tinerii au constientizat necesitatea implicarii in actiuni de voluntariat, iar cel mai important este faptul ca au decis sa initieze campanii si actiuni concrete privind imbunatatirea situatiei bibliotecilor din localitatea lor sau renovarea salilor din institutiile de invatamint.

Participantii au avut posibilitatea de a cunoaste experiente de voluntariat, de a acorda intrebari si participa activ in discutii in cadrul talk-show improvizat de organizatori in care invitati ai emisiunii au fost voluntari internationali Oonagh O'connor, (voluntar in cadrul Asociatiei „Promo-LEX" prin intermediul EVS) si Bernd Fink (ARTEVELDE Hogeschool Gent, Belgia).

Prin intermediul acestui training s-a contribuit la dezvoltarea calitatilor de lider la tinerii din regiune si consolidarea lor intr-o retea de tineri lideri cu atitudine civica. În acest context motivatia lor de a fi voluntari este puternic determinata de dorinta de a aduce schimbarea in comunitatea lor, motiv din care vor initia in acest sens  un dialog constructiv cu toti actorii relevanti (profesori, reprezentantii administratiei locale, parinti).

Trainingul „Voluntariatul in cadrul comunitatii mele" a fost organizat in cadrul proiectului "Consolidarea grupelor de initiativa de tineret din regiunea transnistreana", proiect implementat cu suportul financiar al Ambasadei Regale a Olandei la Kiev, prin intermediul Programului MatraKAP.

 

Olga Gordila,

Coordonator de proiect, Asociatia "Promo-LEX"

http://www.promolex.md