frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Efectele implementarii PPT nu sunt inca resimtite esential de populatie, studiu TI Moldova

Efectele implementarii PPT nu sunt inca resimtite esential de populatie, studiu TI Moldova Efectele implementarii Planului Preliminar pe Tara (PPT) nu sunt inca resimtite esential de catre populatie, arata rezultatele unui studiu de evaluare a impactului de scurta durata a PPT, efectuat de catre Asociatia „Transparency International (TI) - Moldova" si lansat joi, 29 ianuarie, la Agentia „Info-Prim Neo".

„Rezultatele cercetarii sunt modeste, tinand cont de cele 24 mln investite in combaterea si prevenirea coruptiei de catre Corporatia Provocarile Mileniumului", a declarat Lilia Carasciuc, director executiv al TI - Moldova. Trebuie de tinut, insa, cont de perioada scurta de timp - mai putin de un an - si de faptul ca in multe domenii ale PPT activitatile inca nu au fost finalizate, a explicat Lilia Carasciuc.

De asemenea, o parte din activitatile PPT au avut un caracter indirect in prevenirea si combaterea coruptiei; efectele acestora pot fi simtite doar intr-o peri oada indelungata. Pentru ca o parte de intrebari au un caracter de perceptie, raspunsurile au fost influentate de sentimentul general de confort/disconfort al respondentilor in perioada de intervievare (caracter sezonier). Unele modificari in indicatori pot fi considerate neesentiale, tinand cont de marja de eroare a cercetarii (3% pentru gospodariile casnice si 4.4% pentru oamenii de afaceri).

Totusi, unele efecte ale implementarii PPT pot fi mentionate si in aceasta perioada scurta de timp. Potrivit Ianei Spinei, expert TI - Moldova, coruptia a ramas una din principalele probleme pentru cele doua categorii de respondenti intervievati. 72% din oamenii de afaceri si 83,3% din reprezentantii gospodariilor casnice chestionati considera coruptia drept una din principalele probleme in dezvoltarea tarii/afacerilor si o plaseaza, respectiv, pe locul I si III in listele problemelor specifice respondentilor.

Ponderea respondentilor care considera ca fenome nul coruptiei este larg raspandit nu s-a modificat esential. Se atesta o usoara diminuare a acestuia in Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), institutiile medicale si politie. De asemenea, se atesta un usor declin al ponderii respondentilor care au platit neoficial la inspectoratele fiscale, politie si institutiile medicale. În celelalte institutii, situatia a ramas practic aceiasi. „Cu parere de rau, presiunea coruptiei, adica ponderea respondentilor care au fost impusi sa plateasca neoficial, a crescut in toate domeniile PPT", a spus Iana Spinei.

Reprezentantii gospodariilor casnice ofera cel mai frecvent plati neoficiale la vama, la inregistrarea automobilului si calificarea auto, la politie si in institutiile medicale. Bussinesmanii platesc neoficial cel mai des in institutiile medicale, vama, politie, pentru revizia tehnica a automobilui si in institutiile de invatamant. Volumul estimat al platilor neoficiale platite de oamenii de afaceri s-a cifrat la 260 mln lei, reducandu-se cu 50 mln lei comparativ cu cercetarea anterioara. Reprezentantii gospodariilor casnice au platit neoficial circa 630 mln lei, cu 40 mln lei mai mult comparativ cu cercetarea precedenta. Expertii TI - Moldova explica aceasta crestere inclusiv prin inflatie. S-a atestat o crestere a platilor neoficiale oferite in institutiile medicale si politie si o reducere a acestor plati in vama si fisc.

Ponderea celor care cunosc despre realizarea PPT a crescut de la 26,7% la 34,3% printre reprezentantii gospodariilor casnice si de la 35% la 52,1% printre businessmani. A crescut considerabil si credibilitatea mass-media: ponderea respondentilor care cred in informatiile despre coruptie din mass-media a crescut de la 40,3% la 50% la GC si de la 38,5% la 55,2% la businessmani.

În acelasi timp s-a diminuat disponibilitatea populatiei de a plati neoficial: ponderea respondentilor care sunt gata sa plateasc a neoficial in situatii dificile a scazut de la 80,5% pana la 76,5% printre oamenii de afaceri si de la 75,9% pana la 65,4% printre reprezentantii gospodariilor casnice. „Chiar daca se atesta o usoara descrestere, este alarmant faptul ca acest indicator ramane destul de inalt", a mentionat Iana Spinei. Totodata, populatia nu constientizeaza in mod suficient costurile coruptiei: ponderea celor care considera ca saracia este principala consecinta a coruptiei a scazut de la 60,1% pana la 56,8% la reprezentantii gospodariilor casnice si de la 59,9% pana la 57,1% la oamenii de afaceri.

Nivelul increderii in institutiile PPT este in usoara scadere, cele mai credibile institutii sunt CCCEC, inspectoratele fiscale si institutiile medicale. Profesionalismul angajatilor institutiilor PPT, este la fel, in scadere, cu un nivel mai inalt de profesionalism au fost punctati politistii si vamesii.

Studiul a fost realizat in cadrul Programului Consolidarea Capac itatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova, implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu asistenta tehnica a Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX). Programul este finantat de Corporatia „Provocarile Mileniului" si administrat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID) in cadrul Planului Preliminar de Tara (PPT) pentru Republica Moldova.

În cadrul analizei s-a pus accentul pe situatia in cele 6 domenii prioritare ale PPT. Au fost chestionati 1060 gospodarii casnice si 503 oameni de afaceri. Datele au fost culese in luna octombrie 2008.

 

www.info-prim.md

 

 

 




Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola