Proiect-pilot la Balti: Apartamente pentru persoane cu probleme de sanatate mintala



somato_logo.jpgBalti, 21 Ianuarie 2009 -16 persoane cu probleme de sanatate mintala din municipiul Balti vor beneficia de apartamente sociale, iar alti 80 de localnici cu aceleasi probleme vor primi ingrijiri la domiciliu.

Acestea sunt doua dintre prevederile unui program cu durata de trei ani, in premiera pentru R. Moldova, care este finantat de Comisia Europeana si derulat de Initiativa Globala in Psihiatriei (Olanda), care ii are ca parteneri locali pe Asociatia SOMATO si Primaria Balti.

Potrivit proiectului, autoritatile locale vor oferi, in cadrul proiectului, patru apartamente sociale in care vor locui 16 persoane cu probleme de sanatate mintala. În locuinte va fi facuta reparatie, iar asistenti sociali, care vor fi instruiti in acest sens, vor ajuta aceste persoane sa se integreze in societate, a spus Jana Chihai, presedintele Asociatiei SOMATO.

Cele patru apartamente sociale urmeaza sa devina disponibile pentru beneficiari in 2010.

Primarul de Balti, Vasile Panciuk, a spus ca, prin derularea proiectului respectiv, persoanelor cu probleme de sanatate mintala li se va insufla incredere si speranta intr-o viata mai demna.

Prin finantarea acestui program-pilot la Balti, Comisia Europeana urmareste sa creeze un serviciu social ce ar permite facilitarea integrarii sociale a persoanelor cu probleme de sanatate mintala si cultivarea deprinderilor de viata la acesti oameni.

Asociatia „SOMATO" este o organizatie neguvernamentala cu sediul in municipiul Balti. Activeaza in domeniul sanatatii mintale din 1999.