frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

Tinerii consilieri din raionul Criuleni studiaza principiile organizarii dezbaterilor publice

Tinerii consilieri din raionul Criuleni studiaza principiile organizarii dezbaterilor publiceLa 6 ianuarie, in ajunul Craciunului, 28 de  tineri din 12 Consiliile Locale ale Tinerilor din raionul Criuleni si din comisiile electorale au participat la training pentru formarea abilitatilor de organizare a unei dezbateri publice pe problemele comunitare. In cadrul primului modul de instruire tinerii au identificat sensul notiunii de dezbatere publica, au formulat principii si reguli de baza de organizare a procesului de desfasurare unei dezbaterii publice, au analizat doua modalitati de organizare: masa rotunda si dezbateri cu participarea echipelor afirmatoare si negatoare.

Lucrind in echipe tinerii au elaborat algoritmul de organizare a unei dezbateri publice si prin semnele conventionale au prezentat schematic modul de amplasare a participantilor la dezbaterea publica in sala.

Ideile prezentate au fost analizate de colegi si formatori. Fiecare din participanti a reusit sa-si verifice propunerile prin studierea suportului informational elaborat de formatorii Iana Secrieru, Natalia Chelaru (cu experienta in dezbateri din anul 2000) cu asistenta d-lui Serghei Lisenco presedintele Centrului de Dezbateri Criuleni.

In rezultatul activitatii de instruire tinerii impreuna cu formatorii au determinat clar care sunt obiectivele dezbaterilor publice:

  • familiarizarea comunitatii cu problemele importante;
  • elaborarea si discutarea solutiilor posibile;
  • schimbarea atitudinii publicului fata de unele probleme actuale ale comunitatii;
  • motivarea spre implicare in rezolvarea problemelor;
  • identificarea potentialilor lideri capabili de a contribui la solutionarea problemelor;
  • facilitarea colaborarii dintre tineri si factorii de decizie. 

In opinia participantilor la training, dezbateri publice pot avea urmatoarele rezultate:

  • cresterea gradului de informare a publicului vizavi de problemele abordate;
  • identificarea solutiilor potrivite;
  • constatarea pozitiilor membrilor comunitatii referitor la problema abordata si solutiile propuse;
  • depistarea persoanelor interesate (formarea grupului de initiativa) in solutionarea celor propuse prin implicarea activa;
  • cresterea responsabilitatii persoanelor de decizie fata de comunitatea;
  • cresterea valorii opiniilor tinerilor in comunitate.

La finele trainingului fiecare CLT a primit sarcina practica de a determina problema, care merita sa fie discutata la ei in localitate, cu elaborarea planului concret de actiuni pentru organizarea dezbaterii publice dupa unul din modelele propuse. Urmatorul modul de instruire in organizarea dezbaterilor publice este planificat pe 18 ianuarie. Tinerii vor avea posibilitatea sa prezinte practic o dezbatere publica si vor beneficia de o debrifare a proprii activitati, facilitata de debatistii experimentati.

     

Instruirea, care face parte din activitatile prevazute in cadrul proiectului  "Implicarea tinerilor in procesul decizional prin participarea in Consiliile Locale", a avut loc in incinta Centrului Regional de Resurse pentru Tineret "UNIT".

Suportul financiar in organizarea activitatii a fost acordat de Guvernul SUA (Democracy Commission Small Grants Program) si Regatul Norvegiei (Small Project Fund for Moldova, 2008).

Mesajul este realizat de Olga Lisenco - manager CRRT UNIT

 



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola