Clubul de presă al CJI: Cum poate fi valorificat potențialul diasporei?
Cum poate fi valorificat potențialul diasporei și care este rolul statului, presei și societății în acest sens? Despre aceasta au discutat joi, 18 august, participanții la Clubul de presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite în Moldova. Evenimentul s-a desfășurat în ajunul Zilelor Diasporei, organizate de Biroul pentru relații cu Diaspora din cadrul Guvernului R. Moldova.
Șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova (OIM), Antonio Polosa, le-a vorbit jurnaliștilor despre importanța mass-mediei libere în Republica Moldova – subiectele sensibile, cum este cel al migrației, trebuie să fie reflectate și aduse în vizor în cadrul unor dezbateri deschise, libere și transparente, a precizat el pentru cei prezenți la Clubul de presă. Potrivit Șefului OIM, problema exodului de persoane calificate va exista în permanență, de aceea este nevoie de un efort susținut pentru remedierea situației.
”Ne propunem să transmitem gradual și treptat Guvernului R. Moldova practicile noastre, pentru a oferi asistență migranților care se întorc în țară și pentru a preveni exodul. Asta pentru că ne dorim ca aceste practici să fie incluse în programele care urmează să fie elaborate de stat, elementele practice să fie transpuse în aceste inițiative ale statului, prin asigurarea unui suport fiecărui migrant care se întoarce acasă”.
Vorbindu-le reporterilor prezenți la Clubul de Presă despre activitățile Biroului pentru relații cu diaspora, cum ar fi programul DOR sau Diaspora Engagement HUB, șefa instituției, Olga Coptu, s-a referit și la partea bună a migrației, care, potrivit ei, ”poate fi văzută ca o oportunitate, dacă vorbim despre dezvoltarea țării la capitolul proiecte investiționale, care sunt aduse și implementate acasă de exponenții migrației. Potențialul diasporei acasă, este unul foarte mare.”
La Clubul de presă al CJI au fost invitați și reprezentanți ai diasporei, care locuiesc de mai mulți ani peste hotare. Alexandru Cazacu, stabilit în Italia, susține că moldovenii din afară resimt schimbări spre bine. ”În ultimii ani, noi, cetățenii stabiliți peste hotare, am simțit grija față de noi, cei plecați de acasă. Am înțeles că se constituie într-adevăr o cultură a susținerii diasporei, care, cu ceva ani în urmă, nici nu era formată ca un organism integru.”
„Descendenții celor care au plecat cu mulți ani în urmă peste hotare, sunt cetățeni ai altor state și sunt stabiliți peste hotare, dar mai au acel sentiment de legătură cu patria lor, de unde își au rădăcinile. Ei ar putea veni cu proiecte, investiții și aici cred că este o direcție pentru Guvern de a iniția astfel de posibilități și apeluri. Sunt sigură că se vor găsi persoane care vor răspunde apelului”, a adăugat Ala Varzari, o altă reprezentantă a diasporei stabilită în Statele Unite ale Americii.
Consultantul în migrație și dezvoltare, Vitalie Varzari, s-a referit și la proiectul OIM privind promovarea revenirii și susținerea reintegrării migranților și absolvenților moldoveni cu studii peste hotare. Astfel, potrivit lui, peste 300 de moldovenii care s-au aflat cel puțin doi ani peste hotare, s-au arătat interesați să revină acasă, să se reintegreze și să-și găsească un loc de muncă în Republica Moldova. Pe lângă suportul informațional, logistic și psihologic, 160 de migranți și absolvenți au beneficiat și de suport financiar.
Clubul de presă s-a desfășurat cu sprijinul Organizației Națiunilor Unite în Moldova.
_______________
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și educație mediatică.