Au fost desemnați câștigătorii celui de-al doilea Hackathon de media “Puterea a Cincea"

DIY News, Trolless şi Caucasus Hack Pack (Georgia) sunt echipele desemnate câştigătoare ale celui de-al doilea Hackathon de media ”Puterea a cincea”, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent şi Deutsche Welle Akademie în perioada 1-3 iulie, la Generator Hub.
 
hackathon poza mic
 

Echipele câştigătoare sunt:
 
- DIY News (Do It Yourself News) – platforma dezvoltată de echipă va putea fi  accesată de orice utilizator de internet, iar acolo să realizeze propria ştire video. Asta se poate întâmpla dacă persoanele răspund corect la cele şase întrebări de bază într-o ştire. 
 
- Trolless – aplicaţia constă în depistarea profilurilor false de pe rețelele de socializare ale aşa-zişilor trolli. Acesta lucru va fi posibil prin instalarea unui plugin special creat de autorii aplicației.
 
- Caucasus Hack Pack (Georgia) – echipa din Georgia își propune să dezvolte un joc interactiv care să îi ajute pe elevii din şcoli să depisteze manipularea şi să gândească critic. Profesorii urmează să testeze cunoștințele elevilor înainte și după utilizarea aplicației, care îi va învăța să depisteze pozele și video-urile manipulatoare, credibilitatea surselor etc.
 
Cele trei echipe desemnate câștigătoare vor beneficia de premii a câte 2000 de euro pentru implementarea proiectelor, precum și de premii oferite de partenerii evenimentului – trei vouchere de acces la spațiul de coorking Generator Hub.
 
Câştigătorii au fost selectaţi, după ce, timp de trei zile, 60 de participanți din Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au muncit la elaborarea unor proiecte IT, aplicaţii web sau mobile, care să îmbunătățească abilitățile consumatorilor de media de a percepe critic mesajul media, de a combate propaganda şi de a filtra informația.
 
La eveniment au fost prezenţi experți naționali și internaționali din domeniile IT, design şi media, care le-au acordat asistență echipelor. De asemenea, aceştia au avut prezentări și master-class-uri pe teme precum: educația mediatică, propaganda, instrumente de combatere a propagandei.
 
Membrii juriului au fost Bettina Ruigies, coordonatoare Deutsche Welle Akademie pentru Eurpa de Vest (Germania), Nicoleta Fotiade, trainer și cercetătoare în domeniul educației mediatice (România), Viorel Frunză, manager IT la Fundaţia Est-Europeană (R. Moldova), Alexandru Lebedev, jurnalist Diez (R. Moldova) și Artur Gurău, fondator Granat (R Moldova). Juriul a apreciat proiectele în baza criteriile de utilitate, cât de realizabil este proiectul, componenta IT/gradul de inovație și progresul atins de echipă în timpul hackathon-ului.
 
La hackathon s-au înscris aproape 80 de participanți din Republica Moldova, 5 din Georgia și 5 din Ucraina. În competiţia finală au participat 60 de personae. Aceștia reprezintă diverse domenii de activitate: IT, jurnalism, comunicare, biblioteconomie, societate civilă etc. Lista participanților înscriși la hackathon poate fi vizualizată aici: http://hackathon.media-azi.md/links/.
 
Această activitate este realizată în cadrul proiectului ”Consolidarea libertății de exprimare în Republica Moldova” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul Deutsche Welle Akademie și finanțat de Ministerul Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare din Germania.
 
Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)  este prima organizație de media care acordă asistenţă jurnaliştilor şi instituţiilor media din Republica Moldova, având scopul de a contribui la consolidarea unei prese libere și viabile, prin intermediul proiectelor ce oferă instruire în domeniul jurnalismului și relații cu publicul, campanii media, advocacy, cercetare și educație mediatică.
 

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola