Tinerii din Moldova descoperă ecosistemul internațional de start-upuri
- Cum e să ai 15 Tinerii din Moldova descoperă ecosistemul internațional de startup-uri ani și să mergi prima dată la o conferința internațională de start-upuri?
Pe scurt, e fantastic!
Pe lung, e povestea a trei adolescenți, Emilian, Mădălina și Mădălina, care au participat la școala de antreprenoriat Startup101, ediția 2024, organizată de Yep!Moldova, au format o echipă și au câștigat premiul mare - participarea la Conferința Tech Chill 2025, în Letonia. De ce TechChill? Pentru că e unul dintre cele mai importante evenimente din domeniu, pentru că Letonia e un hub puternic cunoscut pentru realizări mari în domeniul startup-urilor și pentru că e aproape (iar asta e prima ieșire de acest gen pentru acești tineri).
- Ce idee are echipa?
Echipa se numește EcoXpand și s-ar putea să mai auziți despre ei. Scopul lor este să dezvolte un sistem de agricultură verticală. În primul rând, pentru Moldova, dar e scalabil și internațional. Ei au creat deja un produs fizic, funcțional, făcut chiar de ei! Anume cu acesta au reușit să cucerească în concurs.
- Două luni mai târziu…
Pe 7 februarie, câștigătorii Startup101 se aflau deja la Riga. Iar acolo au descoperit o altă lume și un alt nivel, pentru că evenimentul a găzduit:
- Două scene active concomitent
- Zona expo unde startup-urile și-au prezentat produsele
- Zone de lucru, de ședințe, de divertisment, lounge cu investitori
- Peste două mii de participanți și participante
- 310 startup-uri
- 250 de investitori
- 120 de speakeri
- Peste 800 000 de euro investiții
- O competiție între 50 de startup-uri preselectate
- Tema pentru acasă
Am rugat tinerii noștri să ne zică 7 lecții cu care au venit acasă. Iată care sunt acestea:
- Începe cu problema pe care o rezolvi și asigură-te că investitorul și clientul o înțeleg. De exemplu, în loc să spui că a căzut 50mm de ploaie în 24 de ore, spune că a plouat cât pentru un întreg sezon sau, și mai personal, că apa le-ar ajunge până la genunchi.
- Alege primii membri ai echipei după atitudine și pasiune, nu doar după competențe. În primele etape ale unui startup, mentalitatea și energia potrivită sunt mai valoroase decât experiența tehnică.
- Învață din fiecare refuz. Dacă un investitor spune „nu”, întreabă-l de ce și folosește feedbackul pentru a îmbunătăți pitch-ul și strategia startup-ului tău.
- Concentrează-te pe o nișă. Creșterea unui startup este mai ușoară și mai rapidă atunci când îți identifici clar publicul și te specializezi într-o problemă bine definită.
- Pune angajații pe primul loc (chiar înaintea clienților). Dacă angajații sunt fericiți, vor crea produse și servicii care îi vor face și pe clienți fericiți.
- Pentru prima rundă de investiții, concentrează-te pe identificarea unei oportunități de piață clare și profitabile. Asigură-te că produsul tău este unic și că echipa ta are abilitățile și înțelegerea necesare pentru a răspunde rapid cerințelor pieței.
- Stabilește momentul și suma potrivită pentru a atrage investiții, selectează metrici relevante, elaborează o prezentare captivantă și un CRM pentru investitori, prioritizându-i pe cei care pot adăuga cea mai mare valoare afacerii tale.
- Impresii
Mădălina Sclifos: ,,Eu nu credeam că voi întâlni oameni atât de prietenoși, atât de deschiși să ne ajute și să ne ofere sfaturi. Fie ca erau investitori, studenți sau alți startup-eri, toți cei prezenți cu care am discutat ne-au ascultat cu interes, au dedicat timp să ne ajute cu sugestii, să ne povestească experiența lor.”
Școala de antreprenoriat Startup101 este organizată de Yep!Moldova, a avut deja 4 ediții și peste 2000 de elevi în calitate de participanți. Premiul mare, călătoria la TechChill 2025, a fost oferit cu sprijinul UN Women Moldova și finanțat de Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) în cadrul proiectului „Femei pentru Pace și Prosperitate”.