Stai să-ţi povestesc



         experiențele de viață aşa cum ne-au fost povestite de persoanele cu dizabilități

Bordura

Sunt studentă și mă deplasez în scaunul rulant.

Vineri, după ce am finalizat orele la Colegiu, ca de obicei m-am pornit acasă. Trebuia să schimb două microbuze.

Am ieșit la stație și când a venit maxi-taxi am rugat un domn să mă ajute să urc. Am mers până în centru. Am coborât cu ajutorul cuiva. Deplasându-mă pe strada centrală, am ajuns la semafor, unde trebuia să cobor o bordură de vreo 10-15 cm. Singură nu puteam coborî. Când s-a aprins culoarea verde, am rugat domnul care era alături de mine să mă ajute. El m-a ajutat să cobor, să traversez strada și să urc din nou bordura. Mergeam în aceeași direcție spre altă stație. Când am ajuns, două femei vorbeau între ele că domnul care m-a ajutat e primarul orașului Cahul. Eu am auzit acea discuție, m-am apropiat de el și i-am spus:

-          Încă odată vă mulțumesc că m-ați ajutat să traversez strada. Dumneavoastră sunteți primarul orașului?

-          Da, mă numesc Nicolae Dandeş.

-          Poate faceți așa ca să fie mai ușor să urcăm pe aceste bordure. Nu doar pentru mine, mai sunt și alți oameni care nu pot urca pe ele.

-          O să fie, eu am un plan și vom face....

Peste aproximativ jumătate de an am fost plăcut surprinsă când am văzut că în acel loc era făcută o mini-rampă pe care ușor m-am urcat, fără să aștept ajutorul cuiva. Am văzut că mini-rampe similare erau făcute la toate trecerile pentru pietoni din oraș. 

L.T.

Aceste istorii fac parte din campania de informare a proiectului “Egali în accesibilitate”, implementat de Asociaţia Obştească „ARTENA” în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, Asociaţia ”Motivaţie” din Moldova şi Administraţia Publică Locală din raionul Cahul. Proiectul are scopul de a diminua fenomenul de discriminare a persoanelor cu dizabilități locomotorii din raionul Cahul prin promovarea ajustării infrastructurii sociale.

Vă chemăm pe toţi să fiţi mai atenţi la problemele persoanelor cu dizabilităţi sau ale celor aflaţi în dificultate. Doar cu puțin efort, lumea noastră poate deveni și a lor!

Persoana de contact: Natalia Crasilnicov - 078361516

Suportul financiar este oferit de Programul Egalitate şi Participare Civică al Fundaţiei Soros-Moldova. Opiniile exprimate în aceste materiale nu reflectă neapărat opinia organizației donatoare.