frule

Vezi toate articolele din rubrica Responsabilitate Socială Corporativă ℹ️

O organizație a societății civile din Republica Moldova reprezintă eficient interesele cetățenilor

„Eram hotărât să-l ajut pe Nicolae, nepotul meu de 14 ani, după ce i-a decedat mama, bunica și a fost abandonat de către tatăl său. Nicolae risca să-și piardă casa și să-și pună în pericol viitorul. Am fost încântat să aflu despre Clinica Juridică Universitară din Bălți (CJU), care oferă consultații juridice gratuite”, a spus Ion Guțu de 33 de ani, din orașul Bălți.

„Noi i-am oferit D-lui Guțu consultații privind procedura legală necesară pentru a-l ajuta pe nepotul său Nicolae. În plus, CJU a pregătit toate documentele legale necesare pentru ședințele de judecată și i-a oferit asistență lui Nicolae și unchiului său pe parcursul întregului proces judiciar”, explică Serghei Țapordei, consultant juridic în cadrul CJU.

Olesea Tabarcea, directorul CJU, explică că cererea populației pentru serviciile organizației este în creștere, pe măsură ce tot mai mulți moldoveni pleacă din țară pentru a-și găsi un loc de muncă peste hotare: „Ajutăm sute de oameni lunar. În 2014, aproximativ 40 la sută dintre beneficiarii noștri au avut nevoie de consultații ce țin de dreptul familiei. Credem că fenomenul este generat de exodul masiv al cetățenilor moldoveni, ceea ce duce la destrămarea familiilor”.

Cu suportul programului Parteneriate pentru o Societatea Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), CJU oferă servicii juridice în nordul Moldovei, persoanelor care nu își permit să le achite. Printre beneficiarii organizației sunt șomeri, pensionari, familii monoparentale, familii cu mulți copii, studenți, persoane cu dizabilități și veterani de război.

„Datorită CJU, Nicolae nu mai riscă să-și piardă casa. Mai mult, imediat după încheierea procesului de judecată a început a primi și o îndemnizație socială. Este bine că există asemenea organizații, care ne ajută să trecem prin birocrația sistemului judiciar. Eu habar nu aveam că pot iniția și câștiga un proces atât de complicat”, a menționat Ion Guțu.

Pe lângă asistența juridică oferită persoanelor social vulnerabile, CJU organizează periodic ședințe publice pe subiecte juridice de interes major pentru populația din localitățile rurale. Ședințele contribuie și la atragerea unui număr mai mare de beneficiari, dar și la implicarea altor actori responsabili de respectarea drepturilor cetățenilor. Organizația cooperează eficient cu autoritățile competente, organizează instruiri pentru alte organizații ale societății civile de profil și instruiește studenții de la juridică, oferindu-le ocazia să facă voluntariat în cadrul CJU.

„Din cauza sărăciei, majoritatea cetățenilor nu își pot permite să achite serviciile juridice. Astfel ei devin vulnerabili. Noi contribuim la asigurarea echității sociale prin asistența pe care o oferim cetățenilor și prin responsabilizarea autorităților în fața legii. Împreună cu partenerii noștri vom vizita mai des locuitorii orașului Bălți și ai localităților vecine, care nu au posibilitatea să ajungă la noi. Astfel vom fi mai aproape de beneficiarii noștri”, a concluzionat Olesea Tabarcea.



Pro Bono Banner Placement

Autentificare/Creare cont

Folosiți câmpurile de mai jos pentru a vă loga într-un cont existent.

Folosiți butoanele sociale pentru a vă loga într-un cont existent sau pentru a deschide un cont nou. Pentru a crea un cont nou fără rețele sociale folosiți linkul de aici

Am uitat Login-ul | Am uitat parola