Tortura în regiunea transnistreană - realitatea din spatele “realității”
Anual la 26 iunie este marcată Ziua Internațională în Sprijinul Victimelor Torturii. Și în Republica Moldova organizațiile societății civile, organizațiile internaționale, dar și autoritățile publice desfășoară activități și campanii tematice, subiect mai puțin discutat în regiunea transnistreană.
În regiunea transnistreană, existența prevederii privind pedeapsa capitală în „legislația penală”, decesele dubioase în închisori, condițiile inumane și degradante de detenție, ne criminalizarea torturii, dar și lipsa unui mecanism de reabilitare a victimelor, sunt doar câteva probleme majore care pot fi menționate.
Cei care reclamă actele de tortură, precum și violarea drepturilor omului în regiune sunt supuși persecuțiilor. Orice regim nedemocratic este deranjat de prezența apărătorilor drepturilor omului, adică de oameni care luptă pentru demnitatea, drepturile și libertățile fundamentale ale altor oameni.
Dreptul de a nu fi supus torturii este un drept fundamental, inclusiv pentru persoanele care locuiesc în stânga Nistrului. Nimeni nu este mai presus de lege, toți cetățenii sunt egali în fața acesteia și nimeni nu poate rămâne nepedepsit pentru anumite fapte ilegale săvârșite, inclusive pentru aplicarea torturii sau a tratamentelor inumane și degradante.
Video AICI.
Actualmente peste 20 de dosare, ale Asociației Promo-LEX, privind violarea art. 3 din CEDO, dreptul de a nu fi supus torturii, pedepselor sau tratamentelor inumane și degradate, din regiunea transnistreană, au fost comunicate Guvernelor pârâte de către Înalta Curte de la Strasbourg.
Asociația Promo-LEX în repetate rânduri a atras atenția asupra fenomenului torturii în regiunea transnistreană în mai multe Rapoarte, Studii și articole tematice. Vedeți Capitolul Dreptul la viață, dreptul de a nu fi supus relelor tratamente, Raportul Drepturile Omului 2012-2013 șiRaportul Drepturile Omului 2009-2010. Articolele “Tortura ca normă a anchetei”, detalii aici sau “22 de ani de atacuri raider şi teroare ca-n ’37”, detalii aici.
Cât privește condițiile de detenție din penitenciare, inclusive în regiunea transnistreană accesați RAPORTUL: Tortura și relele tratamente în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană: Probleme asumate și responsabilități eludate.
Mai multe date despre fenomenul torturii în stânga Nistrului vedeți mai jos.