Europa a devenit mai aproape de cetățeni



 

Cahul, 23 noiembrie 2014 

Comunicat de presă

Europa a devenit cu un pas mai aproape de cetățeni.EUROPA pentru tine mic

caravana1Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale din Moldova ”CONTACT-Cahul”, împreună cu voluntarii, au desfășurat la data de 23 noiembrie 2014 o Caravană Auto „EuroMobil”, cu genericul ”EUROPA PENTRU TINE”, o campanie de informare apolitică despre procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Evenimentul s-a desfășurat în cadrul proiectului ”Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție și Campanie de informare europeană în raioanele de sud a Republicii Moldova” gestionat de FHI 360 din fondurile USAID.16 autoturisme cu 55 promotori ai valorilor europene s-au deplasat pe un traseu ce cuprinde 35 localități din sudul țării dintre care mai multe localități în care locuiesc reprezentanți ai diferitor minorități etnice: orașul Cahul – sat Lebedenco - s. Pelinei - s. Găvănoasa – orașul Vulcănești – s. Burlăceni - s. Greceni - s. Ciumai - s. Chirilovca - s. Aluatu – orașul Taraclia – s. Cazaclia - s. Corten - orașul Ceadîr-Lunga – s. Tomai – s. Ferapontievca – orașul Comrat - s. Congazcicul de Jos - caravana dandiss. Vișniovca - s. Cociulia - s. Pleșeni - s. Hănăseni - s. Porumbești - s. Cania – or. Cantemir - s. Stoianovca - s. Țiganca - s. Ghioltosu - s. Gotești - s. Chircani - s. Cucoara - s. Zîrnești - s. Tretești - s. Roșu - orașul Cahul. În cadrul campaniei s-au organizat popasuri pentru convorbiri cu cetățenii și flash-moburi în toate orașele incluse în traseu, având scopul de a promova valorile europene în rândul locuitorilor Regiunii de Sud și a distribui materiale promoționale de informare europeană.

Sute de cetățeni au fost informați despre procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană și modul în care acest proces va influența viața cetățenilor pe diferite segmente: drumuri, bunăstare și independența energetică, sănătate, educație, agricultură, libertatea de a călători. Cetățenii au fost informați prin intermediul mesajelor sonore, a evenimentelor de flash-mob și a pliantelor informative ”EUROPA pentru TINE” în limba română și rusă. Toate întrunirile din orașe au fost autocaravana echiparizate de primării, pe parcursul evenimentului caravana auto a fost însoțită de reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare al Inspectoratului Național de Poliție.

Cu referire la autocaravana ”Europa pentru tine” Directorul Executiv al Centrului CONTACT-Cahul, dna Silvia Strelciuc a menționat: ”Ar fi fost simplu să ne deplasăm cu Caravana auto în raioanele și localitățile pro-europene, dar nu asta ne-am dorit. Ne-am propus să promovăm mesajul despre procesul de apropiere al Republicii Moldova de Uniunea Europeană în localitățile Regiunii de Sud,  în care locuiesc reprezentanții minorităților etnice. Pentru a atrage atenția unui număr mai mare de cetățeni acțiunile noastre s-au organizat în centrele orașelor pe piețele centrale, în spațiile din fața primăriilor și chiar pe traseu pe trecerile de pietoni, am creat incomodități la trafic, dar am atras atenția. Era plăcut când descopeream cetățeni interesați, când coloana celor 15 automobile echipate cu drapele, bannere și stikere ale campaniei erau filmate de trecători, când surprindeam zâmbete și gesturi  de susținere. Dar în mare parte am fost insultați, acuzați și chiar numiți provocatori. Ne dăm seama, că schimbările în țara noastră nu pot fi produse foarte repede, dar se creează impresia că cetățenii noștri nici nu-și doresc să trăiască altfel. Și asta s-a manifestat prin dezinteresul lor, nedorința de a asculta și a se informa.  Evenimentul ne-a demonstrat, că autoritățile centrale și organizațiile societății civile ar trebui să lucreze mai insistent în aceste localități în care există dezinformare în masă”.

În cadrul campaniei în calitate de parteneri au fost implicați și reprezentanții Centrului Pro-Europa Cahul și Comrat. Dl. Nicolae Dandiș, director la Centrul Pro-Europa Cahul, a menționat: „Această campanie a fost o experiență foarte utilă pentru consolidarea echipei pro-europene de voluntari din Cahul și pentru faptul că încă o dată am avut posibilitatea să vedem atitudinea unor concetățeni de ai noștri, în special, vorbitori de limbă rusă din regiunea UTA Găgăuzia despre cum percep ei Europa, integrarea europeană, etc. Este grav, cum sunt manipulați de mass media de limbă rusa, dar și mai grav este că în timp ce noi încercam să venim cu argumente în favoarea acestui proces și cu respect față de ei ca minorități, ei asociau tot ce e mai rău cu Europa si UE, am fost insultați, acuzați, manifestându-se mulți într-un mod lipsit de bun simț. Puțini au fost cei care au luat pliantul de la noi și au făcut un efort să ne asculte.

Cu toate acestea, a fost un eveniment care a demonstrat că mai trebuie de făcut activități similare în regiune, iar autoritățile țării ar trebui să tragă lecții din aceste atitudini și să intervină la înlăturarea cauzelor acestor manifestări.”

„Acest comunicat este posibil datorită  ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Opiniile exprimate aparţin Centrul Regional de Asistență și Informare a Organizațiilor Neguvernamentale din Moldova ”CONTACT-Cahul” şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.”

Persoana responsabila: Viorica Cecan, specialist PR

                                                                                                                 Tel. 07991477, e-mail: vioricacecan@yandex.ru