Legea devine accesibilă pentru fiecare cu www.parajurist.md



Ce faci când drepturile consumatorilor îți sunt încălcate? A: Spui „Asta e, data viitoare nu voi cumpăra de la acest magazin”. B: Suni un prieten pentru un sfat. C: Apelezi la serviciile cu plată ale unui avocat. Sau... accesezi www.parajurist.md și afli imediat ce spune legea și cum te poate ajuta.

Programul de Drept al Fundației Soros-Moldova lansează prima pagină online prin care explică legea pe înțelesul fiecăruia. Site-ul este o inovație nu doar pentru țara noastră, ci și în spațiul european, o pagină similară existând în prezent doar în Olanda.

Pagina www.parajurist.md conține informații practice și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări de natură juridică ce pot apărea în viața cotidiană a oricărei persoane. Informația de pe site este structurată în blocuri și ușor de accesat, populația având la dispoziție un instrument util pentru soluționarea problemelor simple de natură juridică.

„www.parajurist.md reprezintă o evoluție firească a rețelei parajuriștilor lansată acum trei ani. Rețeaua a fost creată pentru a oferi asistență juridică primară comunităților rurale, unde informația ajunge cu dificultate. În urma experienței de trei ani, am constatat nevoia suplinirii căilor de acces al populației la informația elementară de ordin juridic. Într-o eră digitală, credem că răspunsul perfect se află în spațiul online”, a precizat coordonatorul proiectului, Diana Marian.

Astfel, fiecare dintre noi, începând cu 3 decembrie, poate accesa un parajurist virtual. Pagina web cuprinde mai multe rubrici ce acoperă subiecte de interes, precum plățile privind impozitele și taxele de stat, dreptul muncii sau al familiei. Vizitatorii vor afla mai multe despre ce reprezintă un proces civil sau ce implică procesul de acceptare a unei moșteniri, ori de lansare a unei afaceri.

Parajurist.md se dorește a fi un instrument care să asiste fiecare cetățean din Republica Moldova în a cunoaște buchia legii, explicată pe înțelesul tuturor. Mai mult, dacă vă confruntați cu o problemă juridică și nu știți la cine să apelați, pe www.parajurist.md puteți să vă consultați cu un parajurist, prin rubrica Adresează întrebarea.

Odată cu lansarea site-ului, Programul de Drept prezintă și un film scurt prin care demonstrează impactul activității parajuriștilor în comunitățile mici, din satele din Moldova, și schimbarea pe care recomandările parajuștilor o pot aduce în viețile oamenilor. Filmul a fost elaborat de către echipa Centrului pentru Jurnalism Independent.

Fundaţia Soros-Moldova implementează proiectul „Impulsionarea proceselor democratice din Republica Moldova prin abilitare și participare”, cu sprijinul financiar al Suediei. Componenta „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari" se bazează pe prevederile Legii cu privire la asistența juridică garantată de stat nr.198 din 26.07.2007 și urmărește înzestrarea membrilor comunităților rurale cu un spectru larg de cunoștințe și deprinderi juridice pentru a-și proteja drepturile și a cere respectarea acestora, cu ajutorul parajuriștilor. Legea sus-menționată definește parajuristul drept „persoană care se bucură de o înaltă stimă din partea comunităţii locale, având studii juridice incomplete sau studii superioare complete, care nu practică activitate de avocat şi care, după o instruire specială, este calificat să acorde asistenţă juridică primară membrilor comunităţii”.

În cadrul proiectului a fost creată o rețea formată din circa 30 de parajuriști comunitari din diferite zone rurale ale ţării, a căror activitate este direcționată spre crearea mecanismelor de abilitare juridică a populaţiei rurale pentru a utiliza legea în protejarea intereselor sale, precum şi pentru a evita escaladarea problemelor cu caracter juridic şi a spori capacitatea de soluţionare a problemelor la nivel de comunitate.

Proiectul „Abilitarea juridică a comunităţilor rurale prin intermediul unei reţele de parajurişti comunitari” se bucură de parteneriatul Ministerului Justiției, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

Site-ul www.parajurist.md a fost elaborat gratuit de către echipa companiei WebConsulting.md.