Persoanele cu dizabilităţi expun problema angajării lor în câmpul muncii la vederea societăţii



P1100373Începând cu data de 11 septembrie 2013, timp de două săptămâni, 11 tineri cu dizabilităţi din diferite regiuni ale ţării îşi vor prezenta fotografiile în scuarul monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău, în cadrul expoziţiei Photovoice cu genericul “Şi eu pot să lucrez!”. Fiecare fotografie este însoţită de un text scurt prin care autorii explică, în propriile lor cuvinte, mesajul transmis de ei. Tematicile cele mai frecvente ale imaginilor sunt: abilitatea de a munci a persoanelor cu dizabilităţi, dificultăţile legate de angajarea la serviciu, inaccesibilitatea infrastructurii arhitecturale etc.

Expoziţia face parte dintr-un ansamblu de acţiuni de informarea şi sensibilizare a opiniei publice despre dreptul persoanelor cu dizabilităţi de a munci alături de ceilalţi semeni ai lor. Obiectivul principal al acesteia este de a spori accesul persoanelor cu dizabilităţi la piaţa locurilor de muncă din Republica Moldova.

Tinerii au învăţat iniţial despre metoda Photovoice, cum să folosească fotografia şi textul ca un instrument de documentare a problemelor referitoare la angajarea în câmpul muncii a persoanelor cu dizabilităţi. Ei speră ca prin intermediul imaginilor să-şi facă auzită vocea de către angajatori, autorităţile publice şi de întreaga societate.

Evenimentul încheie şirul de acţiuni organizate pe parcursul campaniei de comunicare “ŞI EU POT SĂ LUCREZ!”, care s-a desfăşurat în cadrul Proiectului de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi din Republica Moldova. Activităţile au fost realizate de Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Dizabilităţi, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, cu suportul financiar al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională(USAID).P1100386

Proiectele Photovoice sunt un mijloc de participare publică pentru categoriile marginalizate ale populaţiei care, din diferite motive, nu au posibilitatea să-şi exprime opiniile sau să participe la procesul decizional al comunităţii. Metoda presupune instruirea  participanţilor ca ei să poată folosi aparatul de fotografiat ca un mijloc de documentare a problemelor, cu care se confruntă în comunitatea lor de trai, dar şi ca o modalitate de exprimare a punctului lor de vedere faţă acestea. Astfel, fotografia şi textul scris de autor devin pentru aceste categorii sociale un instrument eficient de participare şi influenţare a deciziilor publice.

Elaborarea şi publicarea acestui articol au fost posibile graţie ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), în cadrul Proiectului de Susţinere a Persoanelor cu Dizabilităţi din Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia USAID sau Guvernului SUA.


Persoană de contact:
Ion Bulicanu, coordonator relaţii publice,
tel.(022)287090,ion.bulicanu@advocacy.md