Astazi LGSP a semnat MoU cu Primaria Rezina



 


Astăzi, 24 iulie, 2012, proiectul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) de Susţinere a Autorităţilor Locale din Moldova (LGSP) a semnat cu Autorităţile Locale din Rezina un Memorandum de Înţelegere care pune bazele unei cooperări pe durata a patru ani. Localităţile vor beneficia astfel de asistență de specialitate şi suport în trei domenii prioritare: servicii publice, finanţele publice locale şi eficienţă energetică. În contextul semnării Memorandumului, a fost organizat un atelier de lucru care a ajutat la identificarea problemelor-cheie ce urmează a fi adresate de către LGSP.

 

Oraşul Rezina, care a fost selectat în baza unui studiu de performanță municipală, este unul dintre primii beneficiari ai LGSP. Proiectul vine să asiste autorităţile locale în planificarea şi punerea în aplicare a politicilor şi procedurilor care contribuie la buna guvernare, dezvoltarea capacităţii locale de a face faţă responsabilităţilor ce ţin de descentralizare, să fortifice capacităţile administraţiei publice locale şi a prestatorilor de servicii în scopul asigurării unor servicii publice calitative, îmbunătăţirii practicilor privind procesul bugetar şi managementul finanţelor publice locale, eficientizării consumului de resurse energetice şi crearea de oportunităţi durabile în domeniul eficienţei energetice.

 

Vice- primarul oraşului Rezina, Dl. Iurie Rusu a menţionat: “Suntem foarte bucuroşi că suntem parteneri ai USAID/LGSP. Suntem convinşi că cu ajutorul proiectului ne vom putea pregăti pentru cooperarea inter-comunitară şi vom reuşi să răspundem mai eficient la nevoile cetăţenilor noştri. Proiectul LGSP a venit la momentul potrivit în oraşul nostru şi suntem gata să beneficiem la maxim din tot ce este de învăţat.”

La eveniment de asemenea a participat și Președintele Raionului Rezina, Doamna Eleonora Graur, care a salutat lansarea LGSP în localitate și a mentionat că „Evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru raionul nostru. Este o onoare pentru primaria Rezina sa fie partener USAID/LGSP și avem convingerea ca acest proiect ne va ajuta să îmbunătățim viața cetățenilor și ne va ghida în procesul de descentralizare la care rîvnim cu toții.

Directorul LGSP, Dl. Scott Johnson a menţionat “Suntem încântați ca la evenimentul nostru de lansare este prezentă și președintele raionului, Doamna Eleonora Graur, și suntem siguri că va fi o colaborare de succes. Primaria Rezina a fost selectată pentru a participa în acest proiect datorita atitudinii sale deschise spre cooperare şi progres. Oficialii locali și cetățenii orașului sunt acei care cunosc cel mai bine necesitățile și problemele locale, iar noi suntem aici pentru ca să conlucrăm întru soluţionarea acestor probleme şi pentru a contribui la dezvoltarea locală.”

La eveniment au participat în jurul a 50 de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor din administraţia centrală şi locală, prestatorii de servicii publice din regiune, donatori, organizaţii internaţionale, societatea civilă şi mass-media.