Moldova înregistrează restanţe la capitolul respectarea drepturilor omului, Promo-Lex



Republica Moldova înregistrează restanţe la capitolul respectarea drepturilor omului, chiar dacă în ultima perioadă se atestă o îmbunătăţire a situaţiei. În cea dea 4-a ediţie a Raportului Drepturilor Omului în Moldova, lansat de către Asociaţia „Promo-Lex”, se menţionează că cele mai multe restanţe se înregistrează pe segmentul drepturile deţinuţilor, drepturile copiilor, violenţa în familie, interzicerea discriminării ect., transmite Info-Prim Neo.

Raportul, elaborat de către un grup de experţi din 9 organizaţii neguvernamentale, a fost prezentat, marţi, în cadrul mesei rotunde: „Situaţia drepturilor omului în Republica Moldova: societatea civilă întreabă, autorităţile răspund”.

Preşedintele Asociaţiei, Ion Manole, a declarat în cadrul evenimentului, că cea mai gravă situaţie rămâne a fi în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, unde circa un milion de oameni sunt discriminaţi în ceea ce priveşte tratamentul egal în faţa legii şi accesul la instituţiile şi serviciile statului. Ion Manole a mai spus că Moldova a înregistrat regrese şi la capitolele justiţie şi lupta împotriva corupţiei. Oamenii nu au încredere în sistemul judecătoresc, fapt care este foarte grav.

Violenţa în familie este o altă problemă sesizată în Moldova. Juristul Asociaţiei „Promo-Lex”, Lilia Potâng, a declarat că violenţa domestică este o problemă socială, nu privată. Fiecare a patra femeie este supusă violenţei în familie. O formă de protecţie a femeilor este ordonanţa de protecţie, care însă este emisă foarte greu. „Tergiversarea emiterii ordonanţei de protecţie este o problemă. Aceasta se pronunţă în termen de 3-4 săptămâni, în acest timp victimele fiind supuse riscului violenţei în familie”, a declarat juristul. „Promo-Lex” recomandă crearea unui registru unic al acestor cazuri pentru prevenirea acestui fenomen.

Un alt jurist al asociaţiei, Vadim Vieru, a declarat că Moldova este restanţieră şi la capitolul respectarea drepturilor deţinuţilor. Cea mai gravă problemă ţine de suprapopularea închisorilor. Moldova nu poate asigura standardele europene de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare reţinut. De asemenea, se constată încălcări în ceea ce priveşte alimentaţia deţinuţilor.

Iulian Marcinschi de la Amnesty International Moldova spune că o problemă este şi maltratarea deţinuţilor. Juristul a declarat că aceste maltratări sunt aplicate mai ales atunci când persoanele se află în custodia poliţiei, adică în izolatoarele de detenţie provizorie, iar scopul este, de cele mai multe ori, de a obţine mărturii auto-incriminatoare.

Societatea civilă recomandă de mai multă vreme ca izolatoarele de detenţie provizorie să fie transferate din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Ministerului Justiţiei. Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei nu doreşte să preia aceste izolatoare deoarece nu dispune de resurse financiare suficiente pentru a asigura întreţinerea acestora şi respectarea drepturilor deţinuţilor.

Raportului Drepturilor Omului în Moldova este elaborat o dată la doi ani şi este transmis autorităţilor. 

 

http://www.info-prim.md