Militarii din regiunea transnistreană sunt torturaţi şi răpiţi, Asociaţia Promo-LEX



Drepturile recruţilor şi militarilor din regiunea transnistreană înrolaţi în unităţile paramilitare organizate în autoproclamata republică transnistreană, sunt flagrant încălcate. Aceştia sunt torturaţi şi jefuiţi, iar autorităţile de la Chişinău nu fac nimic pentru a apăra drepturile acestor tineri înrolaţi forţat în structurile respective, declară Asociaţia Promo-LEX, citată de Info-Prim Neo.

Coordonatorul Departamentului Juridic al Centrului de Resurse şi Dezvoltare pentru Transnistria din cadrul Asociaţiei Promo-LEX, Alexandru Zubco, susţine că anal circa 50 de mii de tineri de la 16 ani sunt luaţi la evidenţă de către structurile paramilitare, şi tot anual circa 6 mii de tineri sunt înrolaţi. Juristul susţine că o bună parte dintre aceşti tineri sunt jefuiţi de către autorităţile neconstituţionale şi înrolaţi forţat în unităţile paramilitare. „Aceşti tineri sunt recurtaţi forţat şi sunt obligaţi să depună jurământ unui regim anticonstituţional. Fiind, de fapt, cetăţeni ai Republicii Moldova, ei sunt obligaţi să servească unui regim anticonstituţional şi să lupte contra Moldovei”, spune juristul.

Alexandru Zubco spune că Guvernul de la Chişinău este obligat să se implice, pentru că regiunea de est este teritoriul al Republicii Moldova. „Sunt anumiţi paşi concreţi pe care ar putea să le întreprindă Guvernul. În primul rând, ar trebui ca autorităţile constituţionale să ia la evidenţa militară pe tineri în vârsta premilitară. Din moment ce aceştia vor fi luaţi la evidenţă, regimul separatist nu va mai avea posibilitatea, de facto, să-i ia la evidenţa. Acesta este un prim pas care ar trebui să-l facă autorităţile constituţionale”, spune juristul.

Potrivit lui, o a doua etapă ar fi ca toţi cei care conduc aceste structuri paramilitare, să fie atraşi la răspundere penală. Codul Penal prevede atragerea la răspundere pentru organizarea şi conducerea unor structuri paramilitare, însă până în prezent nu se cunoaşte nimic despre asemenea dosare.

Juristul mai spune că tinerii care refuză să fie înrolaţi în unităţile paramilitare, sunt răpiţi. Acest fenomen este prezent anume în perioada de primăvară şi perioada de toamnă, perioada în care tinerii sunt duşi cu forţa în unitatea militară.

Directorul Executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, susţine că în regiunea transnistreană locuiesc 500 de mii de oameni care sunt discriminaţi de către autorităţile centrale ale Republicii Moldova. „Aceşti oameni sunt discriminaţi pentru că nu au acces egal la justiţie şi alte instrumente şi mecanisme naţionale. Autorităţile nu au creat condiţii şi nu se gândesc să creeze pentru ca acestor oameni să le fie garantate drepturile şi libertăţile fundamentale pe care le prevede şi Constituţia ţării, dar şi documentele internaţionale la care Moldova este parte”, spune Ion Manole. 

Avocatul Alexandru Postică (Asociația Promo-LEX), a declarat că tinerii care refuză să se înroleze sunt torturaţi. El a relatat un caz care s-a întâmplat recent, când un tânăr a fost torturat pentru că nu dorea că fie înrolat în unitatea paramilitară. După ce a încercat să dezerteze, acesta a fost prins, iar după jumătate de an a fost găsit mort. „În aceste structuri se practică tradiţii vechi preluate din perioada sovietică, bazate pe lipsă de transparenţă, lipsă de monitorizare a situaţiei recruţilor”, a menţionat juristul.

Situaţia militarilor din regiunea transnistreană a fost discutată în cadrul unei Conferinţe Internaţionale „Drepturile recruţilor şi militarilor în regiunea de est a Republicii Moldova - paralela cu alte regiuni de conflict în CSI”, concluziile căreia vor fi transmise autorităţilor de la Chişinău. 

 

http://info-prim.md