A fost constituit Clubul Jurnalistilor de Investigatie



Centrul de Investigatii Jurnalistice a inaugurat joi, 12 aprilie, un Club al Jurnalistilor de Investigatie. Clubul intruneste jurnalisti de investigatie de la mediile de informare din republi a si isi propune sa consolideze breasla jurnalistilor de investigatie si sa imbunatateasca competenta jurnalistilor in realizarea investigatiilor de presa, precum si sa genereze campanii media cu impact asupra opiniei publice si institutiilor de control si de drept. Proiectul urmareste, de asemenea, consolidarea, in randul comunitatii de jurnalisti, a nevoii de cunoastere a legislatiei nationale si europene privind drepturile jurnalistilor

Clubul se va intruni lunar pentru a dezbate cazuri investigate de jurnalisti, teme actuale de interes pentru jurnalisti si pentru opinia publica, precum si diferite situatii si probleme cu care se confrunta jurnalistii de investigatie.

Prima sedinta a Clubului Jurnalistilor de Investigatie a avut ca tema pentru dezbateri "Impactul investigatiilor de presa si reactia organelor de drept". Invitatii Clubului au fost Eduard Bulat, procuror, seful Sectiei Combaterea Coruptiei din cadrul Procuraturii Anticoruptie si Marcel Tumuruc, procuror-adjunct in Procuratura Anticoruptie, Victoria Zumbreanu, sefa Serviciului de presa al Procuraturii Generale, Alexandru Gasca, seful Sectiei Relatii Externe si Relatii Mass-media a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei, Ion Oboroceanu, directorul Centrului de Drept din Causeni si Radu Jigau, jurist in cadrul Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei. In calitate de observator, la sedinta Clubului, a participat Tatiana Cojocaru, asistent superior in cadrul Proiectului MOLICO al Consiliului Europei. Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne nu au dat curs invitatiei de a participa la sedinta Clubului Jurnalistilor de Investigatii.

In cadrul sedintei jurnalistii au abordat mai multe probleme cu care se confrunta ca urmare a publicarii investigatiilor de presa: amenintari din partea celor despre care s-a scris, procese de judecata, etc. Alina Radu, director al publicatiei Ziarul de Garda si Tudor Iascenco, director al ziarului Cuvantul din Rezina, au mentionat ca in urma investigarii afacerilor dubioase ale unor demnitari sunt amenintati telefonic de persoane necunoscute. Desi invitatii au sugerat ca in asemenea cazuri este necesar sa sesizeze reprezentantii Politiei, jurnalistii au povestit mai multe cazuri in care politia nu a reactionat la sesizarile presei sau chiar a facut ea insesi presiuni asupra jurnalistilor. Intre altele, reprezentantii presei au invocat lipsa de reactie din partea organelor de control si urmarire penala la articolele din presa care deconspira fapte de coruptie, abuzuri si ilegalitati comise de catre persoane cu functii de raspundere. La randul lor, reprezentantii PG, ai PA si ai CCCEC au declarat ca urmaresc toata presa si declanseaza cercetari ori de cate ori este nevoie, doar ca despre aceasta nu se comunica presei. Jurnalistii au fost surprinsi sa constate ca la cateva luni dupa publicarea unor investigatii despre abuzurile admise de catre reprezentanti ai administratiei locale din Rezina, cazuri despre care se credea ca au ramas in afara atentiei organelor abilitate, PA si CCCEC au initiat verificarea celor descrise in articolele de presa.

Atat jurnalistii, cat si reprezentantii organelor de drept, participanti la sedinta Clubului s-au aratat dispusi sa coopereze in deconspirarea cazurilor de coruptie, abuzuri si ilegalitati.

Clubul Jurnalistilor de Investigatie este parte a proiectului "Promovarea jurnalismului de investigatie in mass-media din Moldova", desfasurat de Centrul de Investigatii Jurnalistice cu sustinerea Fundatiei SOROS Moldova.

Clubul Jurnalistilor de Investigatie este deschis tuturor jurnalistilor interesati. Pentru intrebari suplimentare: 220844, 921344 /Cornelia Cozonac, Dorina Osipov/.