Moldova va adera la Acordul Parţial de mobilitate prin intermediul Cardului European pentru Tineret



Acordul Parţial de Mobilitate al tinerilor prin intermediul cadrului European pentru tinereteste un program de  nivel european în interesul tinerilor, de a facilita mobilitatea acestora, precum şi accesul acestora la diverse bunuri şi servicii necesare pentru dezvoltarea lor personală şi culturală.

tineriAcordul a fost înfiinţat între Consiliul Europei şi European Youth Card Association în 1991, acordul parţial şi statele sale membre contribuie direct la valorile de bază şi obiectivele Consiliului din sectorul de tineret din Europa, cum ar fi internaţională şi interculturală, diversităţii şi a luptei împotriva rasismului şi intoleranţei.

Statele membre beneficiază de o serie de activitaţi specifice tinerilor care sunt coordinate de EYCA. Fiind un membru al Acordului parţial prevede un instrument ideal politic pentru promovarea mobilităţii tinerilor, în special prin susţinerea Cardului European pentru Tineret de organizatii de tineret care ofera in ţarile lor diferite oferte pentru tineri de exemplu, reduceri la transport, cazare, cursuri de limbi străine, teatre , cinematografe, festivaluri, muzee etc).

Hotărîrea cu privire la aprobarea Planului de acţiuni ale Guvernului R.Moldova pentru anii 2011-2014 (pagina 167, acţiunea 587, subacţiunea 2) prevede semnarea in primul trimestru 2011 al acordului Parţial de mobilitate al tinerilor prin intermediul cadrului European pentru tineret al Consiliului Europei, fapt ce va facilita accesul tinerilor la proiectele si schimburile europene de tineret. Responsabil de semnarea acordului esteMinisterul TIneretului şi Sportului al Republicii Moldova.

Valeriu Ciorbă, director de proiect ,,Card European pentru Tineret”: ,,Aderarea va permite Republii Moldova să beneficieze de fondurile speciale destinate ţărilor noi aderate. Printre planurile asociaţiei se numară înbunătăţirea utilizarii cardului. Pregatim o serie de surprize plăcute pentru deţinatorii de card. Asociaţia Cardul Europen pentru Tineret îsi doreşte utilizarea la maxim a avantajelor cardului pentru tineret şi a participarii tinerilor in procesul de îmbunătăţire proiectului dat".

Actualele state membre ale Acordului parţial pe mobilităţii tinerilor prin card de tineret: Andorra, Austria, Azerbaidjan, Croaţia, Cipru, Finlanda, Irlanda Ungaria, Luxemburg, Malta, Muntenegru, Olanda, Portugalia, San Marino Serbia, Slovenia, Slovacia, Spania, Elveţia şi Regatul Maroc.

Angajamentul Guvernului de a adera la acordul respectiv a fost posibil datorită comunicării eficiente dintre Asociaţia "Cardul European pentru Tineret" şi responsabilii de domeniul tineret din cadrul Guvernului şi Ministerul TIneretui şi Sportului.

Chiper Nina 

Reprezentant Card European pentru Tineret

nina_91x@yahoo.com